foto1
foto1
foto1
foto1
foto1
Üdvözlöm honlapomon! Célunk, hogy ezen portál hasznos információforrás legyen az otthoni zenehallgatók számára a hifi, zene, zenehallgatás témakörében. Ennek megfelelően a főmenü segítségével kereshet írásaink közül, melyek remélem elnyerik tetszését. Amennyiben nem talál információt az Ön által preferált termékről, szívesen látjuk fórumunkon is!Bővebben...

Audioland

Hírek, információk a hifi világából, zenekultúra

Szavazás

Ha show...

Mindig kimegyek, érdekel a hifi - 25.6%
Csomó ismerőssel össze lehet futni, megyek - 1.2%
Még nem tudom - 39%
Ez sem a régi, már nem megyek - 13.4%
Sosem mentem, most sem fogok - 20.7%

Összes szavazat: 82
Ez a szavazás már befejeződött : 04 nov. 2016 - 18:53

Audioland a Facebookon

Creek Evolution 5350
Bemutatkozik a Creek új középkategóriás erősítője

Írta: Puskás János

creekCreek. Azelőtt sosem hallottam róla. Azután egyszercsak megérkezett a kedvenc hifi boltomba  (számomra) első erősítőjük, egy vadonatúj 5350SE. Zenei volt, finom, mégis feszes, gyors. Öröm volt vele zenét hallgatni. Hamarosan kénytelen voltam bevallani magamnak: annyi mosoly, felejthető hang után itt van végre az a gép, amiért lecserélném az annyira szeretett Ion Systems Obelisk 3X/Xpak1 erősítőmet.

A történet már 10 éves. Azóta kijött egy átfésült verzió, a Classic 5350, s bár túlhaladtam a kategórián, még mindig tetszik. Jó hallgatni. Persze, a rockereknek, meg a DM rajongóknak nem elég izmos és könyörtelen, de széles frekvencián, kifinomultan, és korántsem ellágyuló módon, kellemesen teszi a dolgát. S a zeneiség ez esetben nem egyenlő egy lagymatag, mosott valamivel.

Közben az életem fordulatot vett, jött ez a fránya válság, én eladtam a RENDSZERT, kellett hát valami helyette. Valami olcsóbb. Fél szemmel kacsintottam volna egy Classic felé, de annak a gyártását közben megszűntették, és nem jött helyette semmi. Van az Evolution, meg a Destiny. Az előbbinél többre vágyom, utóbbit viszont sajnos nem tudom kifizetni. Viszont a márka disztribútora megnyugtatott: 2-3 hónap, és a Creek megtölti a két integrált közötti űrt. Örültem is, amikor jelezte, hogy szeretne erről az újdonságról egy bemutatót. Már csak ki kellett várnom, hogy megérkezzen.
Nos, megérkezett, és most itt van - az első szállítmányból egy darab!
5350Látványa kissé szokatlan a szememnek, mert az Evolution 5350 gyártó többi termékéhez képest több irányban is megnőtt. A régi hagyományokat itt is az Evolution sorozatnál már megismert új formai és műszaki megoldások váltották fel:  az előlap fekete vagy ezüst színű, anyaga  1 cm vastag alumínium. A bemenet választás (baloldalt), a hangerő szabályozás (jobb oldalt), a két pár hangfal ki-bekapcsolása, a Tape és a némítás (Mute) kapcsolása a korábbi analóg megoldás helyett mind-mind elektronikusan történik. Akik mégis az analóg kütyüket keresnék ezen a gépen, azoknak két mentsváruk maradt: a hangerő szabályozó melletti 6,3-as fejhallgató csatlakozó, és a ki- bekapcsoló gomb. Ez van, új szelek fújak már az ilyen gyártóknál is. Ha valamit tekergetni akarunk, nem a rovátkákat, vagy festett vonalakat kell figyelnünk, hanem a nagy, jól olvasható, és állítható fényerejű vákuum fluoreszcens kijelzőt (VFD).
back1A készülék hátulja szellős, könnyen hozzáférhetünk bármihez. Az egymástól nagy távolságra, két oldalt található két pár hangszóró csatlakozó szintén a mai divatnak megfelelő, minden szokásos formátumban fogadják a kábeleket (saru, banándugó, csupasz), ráadásul masszív, az érintésvédelem miatt műanyaggal bevont darabok, melyek szemre mutatósak - bár nekem a régiekkel sem volt semmi gondom.  Tovább haladva a hátsó fertályon, 8 pár aranyozott RCA csatlakozót találhatunk, amelyekből 5 pár klasszikus értelemben vett bemenet: Tape, Aux2, Tuner, CD, Aux/Phono – ez utóbbi az opcionálisan kapható 4 féle (MM, MC, MM iecSE, MC SE) fonó kártya nélkül normál jeleket fogad. Érdekessége a márkánál mára megszokott AV Direct csatlakozó, amelyre ráköthetjük házimozi erősítőnk front hangfalainak jelét, ilyenkor az EVO klasszikus végfokként működik. Kimenetből kettő áll rendelkezésünkre, név szerint Tape azaz magnó, illetve Preamp azaz előfok. Logikusan az előbbi fix, míg utóbbi szabályozható. Az erősítő szélén, a lehetőségekhez mérten mindentől megfelelő távolságra elhelyezett, a kategóriától megszokottan 3 késes IEC aljzat fogadja a erősítőhöz mellékelt - minőséginek mondott - hálózati kábelt. Ezt természetesen jobb minőségűre (értsd: a felhasználónak jobbremotean tetszőre) is cserélhetjük, bár Michael Creek álláspontja szerint ilyen kiadások árát inkább költsük nagyobb, komolyabb elektronikára.
A távvezérlő az Evolution sorozatnál már megszokott darab annak kényelmével, fém előlapjával, és kissé megszokást igénylő kezelésével – és azok irányítási lehetőségével.

A belső, változások, kezelés
Az Evolution 5350 esetében PGA2320 digitálisan vezérelt hangerőszabályzó áramkört alkalmaztak a korábbi analóg ALPS potméter helyett. Kiosztása a gyártótól megszokott, mások számára szokatlan lehet. Az alacsonyabb teljesítmény esetén finomabban tudjuk adagolni annak mértékét, ami a gyakorlatban (pestiesen szólva) több tekerést jelent. Van, aki meglepődik rajta, de ezt az tudja értékelni igazán, aki többet hallgat halkan zenét: könnyebben, finomabban képes szabályozni a kívánt hangerőt.
Az elődben alkalmazott, nagy teljesítményű FET-eket - akár az Evolution 2-ben - itt is egy teljesen új, nagyáramú bipoláris végfokozatra cserélték, amely a -Creek közleménye szerint a - mai igényeknek megfelelően a nagy felbontású anyagokat (pl. SACD) is képes kiszolgálni, valamint gyártó erre hivatkozva nagy teljesítményt, dinamikát, megfelelő stabilitást ígér, még alacsony impedanciájú hangszórók alkalmazása esetén is.
Természetesen védelemmel is ellátták az erősítőt, mely túláram, túlmelegedés, rövidzárlat esetén is vigyáz kedvencünkre.

Specifikáció
Teljesítmény (8 Ohm/4Ohm)     120 Watt/200Watt
THD     < 0.02% 20Hz - 20Khz
Frekvencia átvitel   1Hz - 50KHz - 1dB
Áthallás    > 60dB
Jel zaj viszony    > 90dB
MM Phono érzékenység, impendancia 3.5mV 47k Ohm (opcionális)
MC Phono érzékenység, impendancia 0.75mV 1k Ohm (opcionális)
Súly     10.5Kgs 21lbs
Méret     430 x 90 x 340mm 
Ár:     320000Ft 

Forgalmazó: Amtron Kft.

Bővebb információ a termékről: Evolution 5350

A körülmények
A meghallgatást több rendszeren végeztem el. Az alkalmazott komponensek:
Epos M12i, M16, M16i, Sonus Faber Cremona M hangsugárzók,
DNM-Reson, Harmonic Technology Fantasy II , Klotz, Siltech kábelek
Dual 505/3-as lemezjátszó Ortofon 510 MKII pickuppal, Creek OBH 18 fonó, Edirol UA 101 interfész, Philips cD471,  Audio Research, Creek Destiny CD játszók
Az erősítőt Sound Organization, vagy Solidsteel asztalkán helyeztem el.

A zenei repertoár teljesen vegyes volt, ami csak előkerült több hetes együttélésünk során: Bach kantátától (BIS), Tom Russelig (Hightone Records), Mark Knopflertől (Vertigo) Sebestyén Mártáig  (Hungaroton) mindenféle, és ahogy mondani szokás „még sokan mások”.
Azért, hogy jobban megítélhessem a hangzását, viszonyítási alapként igyekeztem minél több erősítővel összehasonlítani. A „versenytársak” a következők voltak: Harman Kardon HK 6900, Micromega IA60, valamint a márkán belül a Creek Evolution 2, illetve a Creek Destiny.

Hangoskodjunk!
Annyiszor leírtuk már, itt is igaz: oda kell figyelni a fázisra. Helytelen állásban darabos, kemény az Evolution, de fázishelyesen megjön a simaság, és igazi teste lesz a hangoknak. Az előadás nyugodt, nagyvonalú, jó ritmusú, dallamos, fürge, részletező, ami egyben testes, és ha kell, izmos is. A nagy teljesítményű végfokoknak hála, nemigen vékonyodik el, vagy omlik össze komolyabb dinamika, és/vagy nagyzenekar esetén sem. Laza jazzen, klasszikus zenén, de még creekrégi popzenén is nagyon otthon van, fázishibáknak, egységesség hiányának nyoma sincs. Mindemellett szépen mutatja, mi van körülötte, oda kell tehát figyelni a körítésre, különben magunkra vethetünk. A márka hívőinek most már együtt kell használni a két szót: erős, de mégis barátságos. Igazi (új) Creek karakter, aki hallotta, ismeri: finom, a zenei váltásokat jól kezeli, levegős, tere minden irányban kiterjedt, a hangokat jól pozícionálja, de enyhén mélytónusú, talán lehetne színesebb. Igen, kicsit szürkébb a legjobb tónusú társaihoz képest, de ő nem akar az igazság bajnoka lenni, inkább a zenére, annak élvezetére fordítja figyelmét. A Harman/Kardonhoz viszonyítva, az 5350EVO puhább, kézben-tartottabb, de míg ez mindig próbál jókedvű és fürge lenni, az valamivel pontosabb tónusú, valamint egy gyászosabb, komor hangulatot jobban visszaad. A 6900 feszesebb, agresszívabb, de korrektebb színezetű hang, aminek a kirobbanó dinamikája a néha a felbontás hiányára is képes menni, ez nem: simán csuklóból nyomja ugyanazt, rengeteg (a H/K több) finom részlettel és önkontrollal. 
Ízlés kérdése a kettő, e két márka másképp képzeli el az ideális hangzást – ezért is állítottam szembe pont egy ilyen vassal (is).
Jöhetne a kérdés: jó, jó, de mi a helyzet házon belül?
 Az EVOLUTION2-nél sokkal komolyabb a felbontása, megjön a fény a muzsikába, valamint - jókora teljesítménytöbbletnek köszönhetően - azt a tömeget, amit a kisebb gép már nem tud bevállalni, a nagyobb simán kipumpálja. A kistestvér magas tartománya ehhez képest grízes, darabos, sokszor csak csapkod, valamint a tér is beszűkült, sűrűbb lett. Kisebb hang, de elsőre jobban egyben van, zeneibb (lehet, hogy bejáratás?). Az 5350 konkrétabb, nyíltabb, csengőbb, de jobban mutatja a rendszer hibáit, míg a kicsi lágyabb, finomabb. A belépő modell esetén a gitárhang nem eléggé megformált, valamint kicsit hátrébb szorult a megszokottnál, a basszusa hangsúlyosabb, de nem eléggé tiszta, definiált.
A Destiny – bár hasonló vonal, ami alapvetően az egész sorozatra igaz - mindkettőnél finomabb, részletezőbb, lecsengései, hosszabbak, a zene dallama jobban lejön. Zeneibb, eszköztelenebb, dallamosabb, pontosabb, és teljesebb. Az énekhang is jóval selymesebb, de emellett van ideje odafigyelni, hogy a gitár dallamát is jobban hozza. Sok finomság fogad minket, valamit a legtartalmasabb mélyek. Ennek tudása már talán sok is volt az adott rendszerben, mivel néhol mosottabbnak tűnt, amit (ismervén) valószínűleg a rengeteg részlet miatt éreztük.

Összegzés, az Evolution 5350 helye a családban, és általában
Olvastam valaha Michel Creek hitvallását a hifi terén: a zene minél frontpontosabb megszólaltatása úgy, hogy az örömet okozzon. Az Evolution 5350 hozza a márka megszokott hangzásvilágát és hangulatát annak előnyeivel és hátrányaival, de most egy picit precízebb előadással. Az új középsúlyú versenyzőnk jó ritmusú, vidám, dallamos, kissé mélytónusú, és kissé fakó, de mindig kézben-tartott hangú erősítő, ami bőven hozza az árszintjétől elvárható minőséget minden téren, ráadásul ez a modell valószínűleg (ésszerű keretek között) bármit meghajt, és még zenél is. A legjobban lazább stílusokon érzi jól magát, Dire Straits, Mozart, Fauré, Madonna és társaik jöhetnek, DM és System of a Down rajongók pedig eddig sem ezt a márkát keresték – ehhez ő túl finom, kontrollált.
Akik viszont eddig is szerették a Creek termékeket, azoknak szerintem egyszerű a dolguk. Mivel az ár okosan lett eltalálva, így „családon” belül azoknak ajánlom figyelmébe, akik többre vágynak az Evolution-nél, de a Destinyt nem engedhetik meg maguknak.
Végezetül mi az én szubjektív véleményem?
Az Evolution 5350 jól eltalált erősítő, de ha egyszer nem kell figyelni a pénztárcámra, az én „végzetem” mégis a Destiny lesz ...

Copyright © 2021 Audioland. Minden jog fenntartva.