foto1
foto1
foto1
foto1
foto1
Üdvözlöm honlapomon! Célunk, hogy ezen portál hasznos információforrás legyen az otthoni zenehallgatók számára a hifi, zene, zenehallgatás témakörében. Ennek megfelelően a főmenü segítségével kereshet írásaink közül, melyek remélem elnyerik tetszését. Amennyiben nem talál információt az Ön által preferált termékről, szívesen látjuk fórumunkon is!Bővebben...

Audioland

Hírek, információk a hifi világából, zenekultúra

Szavazás

Ha show...

Mindig kimegyek, érdekel a hifi - 25.6%
Csomó ismerőssel össze lehet futni, megyek - 1.2%
Még nem tudom - 39%
Ez sem a régi, már nem megyek - 13.4%
Sosem mentem, most sem fogok - 20.7%

Összes szavazat: 82
Ez a szavazás már befejeződött : 04 nov. 2016 - 18:53

Audioland a Facebookon

A Foobar beállítása

Írta: Túri Zoltán, bevezető: Puskás János

Pc alapú zenehallgatás? Nem is olyan rég volt, hogy én is fanyalogtam tőle. Hallottam én, logohogy ez a (közel) jövő, mivel az internet alapú zenevásárlás már nem csak álom. Egy barátom külföldi nyaralása során nem tudott CD-t vásárolni, mert ott már nagyon is ez a jelen. Ha belegondolunk, jó dolog kézben tartani egy albumot, olvasgatni a mellékelt könyvecskét, (nem is beszélve az LP szertartásos felrakásáról és elindításáról,) de vannak nyilvánvaló dolgok is, amik a virtuális borítókkal és lemezekkel tűzdelt adattárolás mellett szólnak: kevesebb a költség, sok információ elvész (a zenéből) a sokszorosítás során, nem beszélve arról, hogy a weben rádióadások tömkelege érhető el.

Igen, én is analóg tunerrel fogom a Bartókot, vagy Petőfit, természetesen én is elismerem a lemezjátszók zeneiségét, de ha az ember kicsit nyitottabb, hamar rájön: az analóg és a digitális forrás szépen megfér egymás mellett. (A fiatalokkal már nem ez a helyzet. Nekik az elsőt kell bemutatni….) Egy szó mint száz, manapság terjed a számítógép alapú zenehallgatás. A forgalmazók is érzik, megtört az egydobozos cd játszók uralma: egy ideje ismét vásárolnak az emberek DAC-okat, valamint, amit ők - talán - nem látnak, profi márkák kerülnek az audiofil rendszerekbe. Külső, belső hangkártyák, amikkel a felvétel és a lejátszás egyaránt megoldható, és ezek a minősége csak a pénztárcánk vastagságának a függvénye. Igen, ezek segítségével rádióadásokat vehetünk fel tunerünkről (ez azért másképp is megoldató), régi kazettáinkat, Lp-inket digitalizálhatjuk nagy felbontásban. A zenehallgatási szokások változnak, a piac reagál. S ha már a háttértárainkon vannak a jó minőségű fájlok, akkor kár lenne a megfeledkezni arról, hogy minden rendszer áteresztő képessége a leggyengébb láncszemével egyenlő, azaz oda kell figyelni arra is, hogy hogyan – azaz mivel játszunk le. És ezt most úgy kell érteni, hogy milyen szoftver segítségével. Windows alapon gondolkodva a Media Player felejtős - ha komolyan gondoljuk, - de szerencsére van egy megoldás, ami ráadásul ingyenes is: ez a Foobar, ami sok audiofül számára kíván megfelelő, és kitűnő hangú megoldást zeneszámaink visszajátszására.

Ez egy rendkívül egyszerű program, ami alapból kicsi (méretű), és kevés a szolgáltatása, de ennek az az előnye, hogy a letölthető pluginok (beépülő modulok) segítségével annyit tud, amennyire szükségünk lesz. Nem terheli feleslegesen a gépünket mindenféle általunk sosem használt funkciókkal, mint sok más program. Szimpatikus. Legalábbis nekem. Cserébe be kell konfigurálni, ha meg akarjuk tudni, mire képes a PC futóművünk
Ez problémát okozhat annak, aki most ismerkedik a zenehallgatás ezen módjával: ezért írjuk ezt a cikket, de hátha akad tapasztaltabb játékos is a szakmában, akiknek nyújtunk valami új információt. Szóval ha már eddig eljutottunk, bátran olvassunk tovább….
Tehát: A FOOBAR beállítása. (ahogyan én szeretem, by turizoli)
A programnak rengeteg beállítása létezik, ezért nagyon nehéz egy etalont megmutatni. Azért essünk neki, hátha.
Én a belső hangkártyákhoz ajánlok egy nagyon jó (legalábbis nekem tetsző) beállítást. Rengeteget kísérleteztem vele, és eddig ez vált be a legjobban. Persze a fejlődés mindig folyamatos, és állandóan változik ez is, de azért az alapok maradnak, úgy gondolom. Azt tudni kell, hogy ez elsősorban az én (E-MU 1212M v2) belső hangkártyámhoz van igazítva. Külső hangkártyán ( DAC-on) lehet kicsi változás.
A legfontosabb, hogy a Foobar alapprogram legfrissebb verziója legyen letöltve a hivatalos oldalról. A tapasztalat azt mutatja, hogy mindig ezek a legstabilabbak (nem beszélve arról, hogy vírus, trojan és spyware mentesek). Szóval innen: http://www.foobar2000.org/?page=Download
A következő beállítást csak és kizárólag a lehető legjobb hangminőség eléréséhez ajánlott. A program külső megjelenésével nem foglalkoztam. Az marad olyan amilyen.

 

Az első lépés: Foobar alapprogram (Full) telepítése


Második lépés : a Foobar hivatalos honlapról (azaz innen:
 http://www.foobar2000.org/components )
letölteni a „components dll. fájlokat”.
Ezek olyan utólag a programba beépülő DLL fájlok, amelyekkel a program tovább fejleszthető,(értsd: tudása bővíthető,) egyszerűen, mindenki által könnyen kezelhető módon. A legfontosabb ilyen pluginok a kimeneti DLL fájlok. Ilyen pl a KS (Kernel Streaming ) ASIO ( Audio Stream Input/ Output ) vagy a Windows 7-n a Wasapi kimeneti plugin.
Ezeket a DLL. fájlokat a már telepített program \Components mappájába kell másolni. (ez általában a C:\program files\foobar alatt található)
Én az alábbiakkal szoktam felvértezni a Foobaromat:


El kell döntenünk, hogy ASIO-t vagy Kernel Streaminget használunk a Windows mixerének kikerülésére. Mi most bemutatjuk mindkettőt, mellékesen nem zavarják egymást, így ki tudjuk választani a nekünk jobban tetszőt.
Kezdjük az ASIO programok telepítésévek. Ez azért fontos, mert a Foobar csak ezek segítségével tudja a kapcsolatot tartani az ezt használó hardverrel. Az ASIO programoknak több fajtája van. Van olyan, amelyet a DAC-hoz vagy hangkártyához adnak (ez lenne a legjobb!), és van, ami az USB-s eszköz számára fejlesztett ASIO, de van a Wmp-hez a „mindenes”, az ASIO4ALL is, melyet az alábbi weblapon tölthetjük le: http://www.asio4all.com/

 Ha ezeket a programok valamelyikét telepítettük, akkor a Foobar-Preferences-Playback-Output-ASIO virtual devices lehetőséget megnyitva, és egy „Add New”-t nyomva (mert addig nincs az ablakban semmi!), állíthatjuk be, hogy melyik ASIO programot akarjuk a Foobarban használni. Itt többet is meg lehet adni, mert a kimenet választásakor (később írunk róla) fogjuk azokat majd ténylegesen használni.

Ez után már konfigurálhatjuk is az ASIO-t (például beállíthatjuk a kimenetnél a jobb és bal oldalt). A kép szerint legyen, mindig felül a Left és második a Right( a bal billentyűt nyomva választunk).
Az ASIO programokat is be kell hozzá állítani, az ASIO4ALL-t valahogy így:
A fenti képen jobb oldalt látható "Configure" gombot nyomva, a következő ablak jön föl és abban a beállítások hasonlóan legyenek:
A Latency minimálisra állításával esetleg pattoghat, vagy megállhat a zene, ezért azt akkora értékre állítsuk, aminél még a gép jól dolgozik. De törekedjünk a minél kisebb értékre.
Ez vonatkozik a gyári ASIO-ra is.(ASIO Buffer) 
Ha ezt megtettük, akkor a Foobar kimeneti (Output)beállításait is elvégezhetjük.


És ha minden az előbb említett dll.fájlt a Components mappába másoltunk és az ASIO-val is a leírtak szerint jártunk el, akkor a Windows7-en valami hasonló mennyiségű foobarkimenet közül választhatunk (természetesen
egyszerre egyet…).

Ezek nagy részét (ASIO,KS,WASAPI)azért használjuk ,hogy a Windows kernel hangmixerét minél jobban kikerüljük tehát a gépben az alapprogramtól a jel minél rövidebb úton jusson el a hardware-ig.

 Így talán jobban érthető:

 Windows XP-n.


Windows7-en.
Az ASIO után beszéljünk az annál egyszerűbben beállítható a Kernel Streaming-ről és a Wasapi-ról Ezeknél elegendő a bit értéket beállítani és szinte kész..(Kernelnél lehet 32-bit Wasapinál nekem csak 24-bit megy, de 16-biten furcsa módon torzít.)A Foobar Output Device beállításai a következő zeneszám elindításakor válnak mindig érvényessé.

 Tipp: érdemes a Playback/Replay Gain beállításait kikapcsolni. Ez lenne hivatott a számok közötti hangerő különbségeket kiegyenlíteni, de a tapasztalat azt mutatja, hogy a hangminőséget negatívan befolyásolja.A Foobarban sokan használják még az ---Advenced---Playback---Full file buffering up to---lehetőséget, ahol a kB értéket a lejátszandó fájl méretéhez képest jóval nagyobbra veszik (pl.:1000000kB). Ez azért fontos, mert a bit-helyes lejátszás egyik alapja a memóriából való kiolvasás lenne. Így a HDD-ről a memóriába másolja a fájlt és onnan játsza azt le. Ezt a beállítást ízlés dolgának veszem ,mert az én nekem túl nyugodtá teszi a zenét. Ezért én ezt 0 KB-on hagytam:


A Foobar lényeges tulajdonsága a pluginek használata.Ezzel tudjuk teljesen testre szabni és persze a legjobb hangot kihozni belőle.

 A különböző Outputok (kimenetek) használata is rendszer és ízlés függő. Nálam a hangkártya saját ASIO-jával a legjobb.De nagyon jó még a többivel is (KS,stb…)

 

Amennyiben választani akarunk közülük, érdemes mind konfigurálni, így könnyedén választhatunk közülük. Az Outputok közül a nekünk legjobban tetszőt használjuk. (Nálam az E-MU ASIO megy vagy a KS-en)
-Ami már nem Foobar , de fontos !

 Ha a programot a Windows XP-re telepítettük, akkor nincs több dolgunk, Win 7esetén viszont még egy utolsó beállítást el kell végeznünk.

 A Windows 7-nek van egy saját hang beállítása, amin ki tudjuk választani, hogy a rendszerünk milyen bit-mélységgel és frekvencián dolgozzon. Érdemes ezeket az értékeket a hangkártya teljesítménye szerint beállítani. Nagyon sokat javulhat ezzel is a hang.


 

UI. : Foobaron csak az Output Device ,tehát a kimenetek változtatásával érdemes játszadozni .A többi értéket a megadottak szerint hagyjuk. A Windows 7-en is.

 

Hát ennyi lenne, kellemes zenehallgatást!

 

További társalgás, esetleges kérdések: a fórumban

 

 

Copyright © 2021 Audioland. Minden jog fenntartva.