foto1
foto1
foto1
foto1
foto1
Üdvözlöm honlapomon! Célunk, hogy ezen portál hasznos információforrás legyen az otthoni zenehallgatók számára a hifi, zene, zenehallgatás témakörében. Ennek megfelelően a főmenü segítségével kereshet írásaink közül, melyek remélem elnyerik tetszését. Amennyiben nem talál információt az Ön által preferált termékről, szívesen látjuk fórumunkon is!Bővebben...

Audioland

Hírek, információk a hifi világából, zenekultúra

Szavazás

Ha show...

Mindig kimegyek, érdekel a hifi - 25.6%
Csomó ismerőssel össze lehet futni, megyek - 1.2%
Még nem tudom - 39%
Ez sem a régi, már nem megyek - 13.4%
Sosem mentem, most sem fogok - 20.7%

Összes szavazat: 82
Ez a szavazás már befejeződött : 04 nov. 2016 - 18:53

Audioland a Facebookon

A végre találkozás...
..egy Sony cdp-X339ES Cd játszóval

Írta: Puskás János

SonyCDX339ES 

Csak ülök itt a szobában, és nézem. Véletlenül botlottam bele egy ismerősnél, kölcsön adták. Persze van az a pénz, hogy maradhasson, de az még nem biztos. Híres jószág, sokaknak célpont lehet - főleg az öregebb motorosoknak. A mai, frissebb hifisták jó része nem gondolkodik ezüstlemez lejátszásban. Épp a minap hallottam a rádióban, hogy az LP meg a CD elavult. Műsorvezető volt, de hogy nem audiofil, az valószínű. Viszont nem lehet nem észrevenni, hogy a CD lejátszó szép lassan veszít a fényéből, és kimegy a divatból. Sokat megélt és túlélt, gondoljunk csak az ötletes Minidiscre, vagy a szuper felbontású SACD-re, esetleg a DVD Audiora. Ez a formátum azonban tartotta magát, amíg nem jelent meg a szélessávú internet s azzal együtt a hatalmas mennyiségű (jó minőségű) letölthető fájl-ok, a stream alapú lejátszás veri a szögeket a koporsóba, s ha ez nem lenne elég, a lézer olvasók pótlása sem egyszerű feladat már. Ezekkel nehéz versenyezni, ha belegondolunk, a lemezek árán egy igen jó DAC-ot lehet kapni de minimum egy jóval nagyobb, komolyabb típust, mint amit amúgy megengednénk magunknak. Mi meg lassan átéljük azt, amit a 60-as 70-es évek hifistái, akik megszokták az LP-t, aztán jött a 80-as években a CD. Hiányolták azt a pluszt, hogy előveszed, felteszed, letisztítod, nézegeted a borítót.. Gondozni kell, odafigyelni rá, levadásztad, költöttél rá, kockázatot vállaltál, ha nem jön be, eladod.

A mai módi jóval kockázatmentesebb. A háttértolókon rengeteg anyag fér el. Nem kell az anyagért megküzdeni, letöltesz pár verziót, és ha meghallgatod (ha meghallgatod) az egyik maradhat, vagy akár több is, lényegtelen. Stream esetén még háttértár sem kell, csak internet. Ezzel szemben én vagy 8-9 darab Dvorák kilencediket vettem mire megtaláltam a számomra legmegfelelőbbet, Vivaldi 4 évszakáról nem is beszélve. Kell ez az embernek? Nekem igen.

 Ez az egész nyűg már talán, de nekünk, akiknek már van egy gyűjteményünk, esetleg rahedli írott lemezünk, azoknak még jó dolog a Cd játszó. Bizony mindig ad számomra is valami pluszt a riphez képest. Kérdés, mi lenne a felállás, ha az eredeti felvételt, a mastert meghallgathatnánk, de ez más téma, sokaknak nem is elérhető. Megint elkalandoztam.

SonyCDX339ES

Bakai Gabi barátom ajánlotta figyelmembe a típust valaha, hogy ez egy jó játékos, szerinte. Nem mindig egyezik a véleményünk, és én nem vagyok oda a Sony hifi részlegéért, bár készítettek legendás, és jó készülékeket is, én is használtam belőlük, szóval bármi lehetséges. Gáborunk kevés dolgot dicsér meg, így bevéstem az agyredőimbe, oda belülre, hogy ha találkozom egy ilyennel, akkor majd jól megfülelem. A sors rendezte úgy, hogy találkozzunk, mivel teljesen más okból kifolyólag ezért mentem egy ismerőshöz, akinél ott porosodott. Nem is vettem észre, csak úgy másfél óra múlva. Ez egy 339ES? Igen. Meghallgatnám.... Nem volt kifogás. Az első meglepetés rögtön jött. Amikor megemeltem, olyan súlya volt, mint néhány mai sokszáz wattos csodaerősítőnek. Főleg házimoziból. Több, mint 10 kiló. 11. Persze van rajta vagy 1,5 mm por (egy pincében volt jó ideje…), de nem amiatt. Ez más világ szülötte, de hát ezért is vonz a dolog. Nem is maradt hátra, mint hogy letakarítsuk, és berakjam a csomagtartómba...

 És itt díszeleg a szobában. Lelkem örömmel teli, jó ránézni. A Sony 1992-94 között gyártotta. Emez fekete, de ezüst színben is elérhető volt, akkor 1200DM-ért. Hátul egy fix és egy variálható RCA, valamint egy optikai digitális kimenet található a fix betáptól jó messze. Az adott gépen az egyetlen módosítás, hogy koaxra váltották a fény-kijáratot.

SonyCDX339ES

Nem csak nagy, mély is, forgatom, nézegetem.

Nem bírtam, már az ismerkedésünk elején is rákötöttem az AKG K240 Sextettemet, lévén este, és a gyerekek lefeküdni készülnek.

Közben meglepődöm. Ez egy 1992-es ES, ami a Sony komolyan vett készülékeinek sorozata, de még most is öröm ránézni, és kezelni. Minden kézre esik, a KSS272A (mely egyébként a Sony nagyobb gépeiben, mint az 559, vagy 779, de a japán hájend gyártó, az Accuphase is használta) mechanika nagyon jól dolgozik. Minden olajozottan, gyorsan, csöndben történik, mint egy svájci óra. Az utolsó gomb, a be-kikapcsoló is, az ajtónyitás gyors és sima, a lemezolvasás egy pillanatig sem tart szinte, akárcsak a trackek megtalálása. A kijelzőjén lévő információk két lépcsőben kikapcsolhatók. 1-20 között közvetlen szám a trackek elérésére, külön szolgáltatások, programok, melyeket a hifista sosem fog használni.

SonyCDX339ES

Távvezérelhető, mely típusa RM-D991, de az adott jószág sajnos társát vesztette, sebaj, kibírom.

A fejhallgató kimenete jól hajtja a Sextettet, jópofa, hogy a hangerejét állító poti végén (ahogy a Play és Pause és még néhány funkció gombokon is) világít egy pici led, lássad, merre áll, működik-e. Csoda egy jószág, szeretem használni.

A piacon 30-40 ezer Forint körül mozog az ára.

Mellette a Denon 1500-asom egy traktor. Persze egy öreg orosz MTZ. De nem ezért szeretem, hanem az egyszerűség, és kiegyensúlyozottság miatt, ami a hangjában van. Lássuk, hogy nyúl a zenéhez, a Sony CDP-X339ES!

 

Audiencia

 

Tom Russell - Man from gond knows where

Nagyvonalú, lágy, színes egységes, elmerengő, testes. Sokrétű, részletező. Tom hangja öblös, a basszusgitár ízlésemnek megfelelő, a hegedű húrjainak rezgését is érzem. Tere kiterjedt, a hangok nagyok. Lehetne érzelmesebb, kissé jellegtelen. Mintha elfinomítaná a zenét. Az alja nem mindig tiszta, és itt főleg a basszusgitárra gondolok.

 

Guns N'Roses - Use your illusion II

Van dallama, de cizellált fajta, számomra kissé hiányzik az igazi tűz: elfinomítja kissé lötyögőssé (nem kontrollálatlanná), fáradttá teszi. Valahogy energiája is lehetne több a rockhoz. Nem hiszem, hogy ez a lemez volt a szempont, kissé olyan, mint ha a 32 cm-es mélysugárzómat nem sikerült volna a JBL mérnökeinek a rendszerbe integrálni. Beteszem így a System of a Down Sugar című felvételét is, mert eme banda lemezei igen jól kevertek, szerintem. Előrelépés történt a hangban, de ezzel is ugyanazt csinálja a lejátszó. Kissé elveszi az élét ennek a felvételnek, a zenészek kissé fáradtabbak a megszokottnál. Nem találom a vadságot, ez a banda kis túlzással Dire Straits. A torzított gitár nem mindig követhető, a banda elpuhult. Nem vészesen, de észrevehetően. Úriember ez a lejátszó kérem!

 

Vivaldi - 4 évszak

Fabio Biondival, a kedvencem (lehet vitatkozni). Az Europa Galante egy igen ügyes formáció, Biondi virtuozitása pedig párját ritkítja. Rengeteg vonós van a képben, halkan indul, majd növelik a hangerőt. Sok apró szösszenet, egységesség, finomság. túlzott finomság. A hegedű sír, vág bánt, de ezzel a géppel ezt nem fogod összehozni. Nincs meg a feszültség, próbál mindent egységbe kovácsolni, igen barátságos kis összejövetelt tár elénk. Kár, nem ezért szeretem ezt a felvételt.

 

Ghymes - Rege

Összejött! Úgy látszik itt tud néha bántani a hegedű. Szarka Tamás hangja öblös, telt, kellemes, merengő. A legalja a bőgőnek zavarossá tud válni, de tényleg csak a legalja (ehhez mondjuk kell 32 cm...). Választékos, kimért, egészen egységes. Az ilyen lassabb felvételeknek (Bazsarózsa) jól áll ez a cizellált hangolás.

 

Eva Cassidy - Live at Blues Alley

Druszám kedvéért egy "egyszállánygitáros". Amiért szeretem ezt a lemezt, mert nem egy komoly felvétel, de nem is rossz. Eva hangja karakteres testes, puha, és irgalmatlan váltásokat tud vele eszközölni az elmerengéstől a megindulásig - mindezt pár másodperc alatt. Jön a felvétel kissé fedett mivolta, egységes, testes, a basszusgitár dallama jól követhető végig, de a húr pendülése elúszik. A hangzás kissé frontális, és Eva hangja elvékonyodik néhol. A cintányér viszont sokszínű, és sokoldalú,s a pergődob is szép, a gitárhang pedig végig alájátszik az énekesnek. Néhány dologtól eltekintve egészen jó. A Blue skies zongorája kissé mű, a a boogie kissé visszafogott, de még épp elfogadható szinten van. Ez feküdt neki.

  

A jellemzéshez hozzá kell venni, hogy egyetlen rendszerben hallgattam meg, és „csak” 4-5 napot maradt a jószág. Persze az állás miatt próbáltam minél többet járatni, de azok a „gondok” amik kijöttek, ízlésbeliek, és valószínűleg nem a hosszabb pihenés okozta.

 

Zusammen

Nem értek egyet Gabi barátommal, az alábbiak miatt.

Nekem kissé az ellentmondásos ez a jószág. Igen, nyílt, részletező, dinamikus hangú gép, nem elég drámai, nem szárnyal. Mindig próbál lágy és finom középtartománnyal szolgálni, ha kell, ha nem. Minden stílusra rányomja a bélyegét. Ez valakinek vagy bejön, van akinek nem. Kissé konzerv, ahogy legalábbis az hívők mondanák az analóg hívei. Sokszor jellegtelen, nem engedi el magát, modoros, itt-ott sávhatárolt, viszont részletező, és egységes. Biztos vagyok abban, hogy műszakilag sokkal több lehetne ebben a gépben, mivel a hangszerhangjai jók, az arányok is, van ereje, dinamikája, csak nem ereszti el magát, nem mer túl nagy dologba vágni. Gondolkodtam az eredményen, beszélgettem róla másokkal is, és ez csak feltételezés, de János barátommal értek egyet, aki úgy fogalmazta meg, hogy valószínűleg túlszűrték a dolgot, a Sony mérnökei tutira akartak menni - sajnálatomra.

S ezen megosztó mivolta miatt csak meghallgatás után érdemes beleugrani, mert ha tetszik ez a kiszámíthatóság és simaság, akkor jó, de ha az ember szereti az életet, a meglepetéseket, a sokszínűséget és a bulit, nem biztos, hogy itt fog megállni.

 SonyCDX339ES

 

A meghallgatás az alábbi rendszeren történt

Erősítő: Denon PRA-1100 előerősítő, POA 2200 végerősítő, JBL 99VX hangsugárzó, egyedi (Kabtek) RCA és AN-B (kék) hangsugárzó kábel. No meg egy AKG K240 Sextett.

 

Szívesen látjuk véleményét, információját az írással kapcsolatban fórumunkon, vagy a megfelelő topicban.

2017. március.

Copyright © 2021 Audioland. Minden jog fenntartva.