foto1
foto1
foto1
foto1
foto1
Üdvözlöm honlapomon! Célunk, hogy ezen portál hasznos információforrás legyen az otthoni zenehallgatók számára a hifi, zene, zenehallgatás témakörében. Ennek megfelelően a főmenü segítségével kereshet írásaink közül, melyek remélem elnyerik tetszését. Amennyiben nem talál információt az Ön által preferált termékről, szívesen látjuk fórumunkon is!Bővebben...

Audioland

Hírek, információk a hifi világából, zenekultúra

Szavazás

Ha show...

Mindig kimegyek, érdekel a hifi - 25.6%
Csomó ismerőssel össze lehet futni, megyek - 1.2%
Még nem tudom - 39%
Ez sem a régi, már nem megyek - 13.4%
Sosem mentem, most sem fogok - 20.7%

Összes szavazat: 82
Ez a szavazás már befejeződött : 04 nov. 2016 - 18:53

Audioland a Facebookon

Hallgatni arany...
...azaz ismerjük meg a Belkin Gold-ot

Írta: Puskás János

Belkin Gold USB Cable

Előzönge

Ahogy az előző írásomban bevezettem, épp azon mérgelődtem, miért van az, hogy találtam olcsón jól használható összekötőt, tápkábelt, hangfalkábelt, de még mindig egy 40 ezres USB köti össze PC-met a HRT-vel? Nem mondom, hogy ciki, csak a logika, motoszkált az agyamban: az előbbiekből találtam, az utóbbiból is lennie kell! Ekkor jött ismét Nándi, aki azt mondta, hallgassam meg az Oehlbach 9132 típusát, melyet ő is hallgatott valaha, és jó véleménnyel volt rajta. Felhívta figyelmem, hogy nem járta végig az utat, de sok, drága és márkás kábelnél jobbnak hallotta.

Legyen. Egy fórumtársnak épp ott porosodott egy a fiók alján, nem is tartott soká, hogy hozzájussak egy meghallgatás erejéig. De egyik szemem sír, a másik örül: rendszerembe bekötve kissé lassúkás, kerek, sávhatárolt, dallamos és szürke hangot prezentált. Lehetne színesebb, de egységes, kiterjedt a középtartománya, és tisztább az alja. Nem rossz, de miért állnék meg itt?
Olvasgattam, kutattam hát tovább. És egyszer csak feltűnt, mennyien dicsérik a Belkin Goldot. Egy hifi mizériától mentes, jól megépített, egyszerű de bevált konstrukciót. Jó recept a megfizethető, és szerencsés esetben jó hangú produktumhoz.
A dologhoz azért hozzá kell tennem, hogy prémium kábelről van szó, csak normál, de igényes felhasználóknak, és nem luxuscikknek szánták. Egy olyan gyártótól, melynek termékeit minden háztartásban megtaláljuk. Készítenek telefon, vagy PC perifériákat vagy kiegészítőket, legyen az hálózati, UTP, vagy éppen USB kábel.
Ennek ellenére hiába kerestem, nem találtam belföldön semmilyen kínálatban. Talán nem voltam elég kitartó, de a mai világban ez nem a világ vége.
A legismertebb nemzetközi piactérről vadásztam le, ahonnan - mivel egy darabra sok lett volna (arányában) a szállítási költség, rögtön rendeltem nyolcat. Így már tetszett az ár is.

Benyomások
Egyszerű műanyag dobozban érkezik, mely talán nem a legcsicsásabb, de cserébe minden normál külső behatástól hatékonyan védi a tartalmat. Kibontva kezünkben tarthatjuk az egyszerű, sallangoktól mentes kábelünket. Csatlakozója a névnek megfelelően aranyozott, és simán csattan be a helyére. Műanyag háza törésgátlóval ellátott. A kábel nagyon felexibilis, feketés-szürke, inkább az előbbi színhez hasonlít. Felirata arany színű, stílusosan.

Belkin Gold USB Cable

Felépítése, tulajdonságai
A jó és stabil jelátvitelről a kitűnő minőségű vezetőkből készített, impedancia illesztett csavart érpár (mely segít minimalizálni az áthallást), és a 24K arannyal bevont csatlakozók gondoskodnak.
Kétszeres árnyékolás, azaz fólia és árnyékoló fonat tartja távol a nemkívánatos EMI / RFI interferencia zavarokat.
Tactilite (melyhez hasonlót sok kábelen megtalálunk) törésgátló a csatlakozó kés a kábel találkozásánál.
Flextec ™ technológia a könnyű vezethetőségért - és tényleg flexibilis!
Szabvány: USB 2.0
Élettartam garancia - melyet érdekes lehet érvényesíteni.

A fentiekből is látható, hogy nincs ezüst, vagy más nemesfém a vezető struktúrájában, sem szűrő, vagy bármi más. Csak a legszükségesebb, alap dolgok.

Ami az árat illeti, 6 láb (1,8 méter) 30 dollár a Belkin hivatalos honlapján, íbéjről 6-8000-ért elkapható, szállítással együtt.


A körülmények:

Forrás: Egy Windows 10-es (Foobar), és egy Ubuntu Studio Linux (audacious) PC forrásként, HRT Music Streamer II, és II+ )
Erősítő: Primaluna Dialogue Premium (Philips Miniwatt ECC82, Philips EL34), Sony 550ES, Luxman L-410, Denon PRA1100-POA2200
Hangsugárzó: JBL 99VX, Triangle Genése Quartet

A meghallgatott zenék a mostanában szokásosak voltak:

Zaz - Le dong de la route
Bozzio Levin Stevens - Duende
Dire Straits - Walk of Life
Eva Cassidy - Fields of gold
Liadov - Baba Yaga
Debussy - Arabesque
Vivaldi - La stravaganza

És még sokan mások, mivel ezen írás egy két hónapos együttélés után született.

A viszonyítási alap egy Audioquest Carbon, egy Monster, illetve a fent említett Oehlbach volt. Referenciának az Audioquestre tekintettünk.

 

Belkin Gold USB Cable

A hang

Zeneileg, és hangilag is színpompás, s eközben nem feledkezik meg a zengésekről, jó lecsengésekről és dallamvilágról sem. Prezentációja finom, de nem ellágyuló, ritmusos, és nyílt. Az eddig megszokotthoz képest plusz információk jelentek meg a dobseprőnél. Eleinte azt hittem valami zavar, vagy probléma, de nem. Az utózengések, az atmoszféra rendben, az előadás egységes, és kellemesen ritmusos. Bozzio zenéje nyílt részletező, cizellált, a basszusgitár kiterjedt és kontrollált, többi gitárnál a pengések, a pengetések is rendben vannak. A lábdob ütős, tartalmas, és megindul-megáll. A csörgő a szó jó értelmében darabos, nem folyik össze, nem természetellenes. Ami az érzelmi töltetet illeti, itt a legvalósabb, ami valószínűleg a ritmikának és a dinamikának is köszönhető. Nem mondanám, hogy makulátlan, de nagyon jó hallgatni, és még nincs a bejáratás végén ez a darab ami abban nyilvánul meg, hogy van benne egy kevés keménység, de valószínűleg finomodni fog még és többet fog nyújtani (igen, a meghallgatás óta eltelt idő és járatás után mondhatom, finomodott).
Dire Straits zenéjén a ma hallott legtöbb részletet szolgáltatja, kár, hogy remasterelt felvételünk van, így kissé hifis, és zengetett. De egyébként egységes ritmusos, nyílt, mégis stabil, sőt, a boogie faktor is rendben van. Itt jegyeztem le azt, hogy a legnagyobb előre lépést a többi kábelhez képest magas-tartományban érjük el, ami a plusz információkat illeti. Eva zenéjén a basszusgitár kellemes alapot nyújt a zenekarnak, egységes, és egészen részletező. A felhangok rendben vannak, akárcsak a lecsengések. Klasszikuson is ez első az atmoszféra, az utózengése, csengések kiválósága az első, amit papírra vetettem. A vonósok nagyon tetszenek neki, meg a cintányér, illetve minden ami ütős, vagy vonós. A fúvósoknál a magasabb frekvenciák esetén lehetne kissé légiesebb, a rezesek talán színezetlenebbek. A tuttik nem mindig a legizmosabb fajták, mégis kontrolláltak. Debussy zongorajátéka egészen magával ragadó talán lehetne a hangszer kissé letisztultabb, puhább, de a ki tudja, az éppen használt darabnak milyen a hangja? Esetleg az is kérdés, hogy nem-e a rip hibája az, amiket felsoroltam, mert a CD hanghoz viszonyítottam az utóbbi zenéken...

Összeségében
A Belkin gold egy kellemes ritmusú, színekben gazdag, jó dinamikájú, és részletező képességű kábel. Nagyon jól követi a zenei történéseket, ha kell vidám, ha kell, szívszorító. Jelenlegi gondolataimat tekintve egy egyszerű de minőségi megépítésű jószág, mely árát tekintve egy olcsó, a hangja viszont nem. Jó és pénztárcabarát út a PC alapú zenehallgatáshoz, mely a mai napon a referencia kábelem, illetve annak kemény, darabos hangját könnyedén hagyta maga mögött. Buli van!

Belkin Gold USB Cable

 2016. 05.

Copyright © 2021 Audioland. Minden jog fenntartva.