foto1
foto1
foto1
foto1
foto1
Üdvözlöm honlapomon! Célunk, hogy ezen portál hasznos információforrás legyen az otthoni zenehallgatók számára a hifi, zene, zenehallgatás témakörében. Ennek megfelelően a főmenü segítségével kereshet írásaink közül, melyek remélem elnyerik tetszését. Amennyiben nem talál információt az Ön által preferált termékről, szívesen látjuk fórumunkon is!Bővebben...

Audioland

Hírek, információk a hifi világából, zenekultúra

Szavazás

Ha show...

Mindig kimegyek, érdekel a hifi - 25.6%
Csomó ismerőssel össze lehet futni, megyek - 1.2%
Még nem tudom - 39%
Ez sem a régi, már nem megyek - 13.4%
Sosem mentem, most sem fogok - 20.7%

Összes szavazat: 82
Ez a szavazás már befejeződött : 04 nov. 2016 - 18:53

Audioland a Facebookon

Szörnyű a szörny?

Bemutatkozik a Monster M series 1.5

Írta: Puskás János

Monster M1.5Dereng bárkinek a Noel Lee név? Nem? Nem csoda. Ez a jóember a garázsában Tchaikovsky 1812-es nyitányát hallgatva vizsgálgatta a különböző struktúrájú vezetékek közötti hallható különbségeket. Nem meglepő. Manapság. De a történet 1978-as! Akárcsak az, hogy kölcsönkért egy részt egy standon, a CES-en, hogy bemutassa a dolgot. Volt pozitív fogadtatás, így otthagyta mérnöki munkáját, mert látott fantáziát a dologban.

 

A Monster 1979-ben lett alapítva, eleinte saját garázsban, kézzel készültek a kábelek (sokak példaképe, a mai napig ez a módszer, bár igaz, nehéz másképp megindulni). Nehéz lehetett abban az időben, a filléres lámpazsinórok és az emberek szkepticizmusa mellett. Mondjuk mindkettő jelen van napjainkban is. Mindenesetre Mr. Lee kitaposta az ösvényt a hifisták, és más kábelgyártók számára, első gyártóként. Hosszú idő, nagy múlt, ami sok ötlettel jár, a Monsternek mintegy 300 bejegyzett védjegye van, és a Discoverytől Los Angeles városáig (Monster-nek hívtak egy parkot) mindenkivel megküzdött a névért. Érdekes a cég sztorija, lehet rákeresni a neten.

Jelenleg a legismertebb márkanevek egyike, mely nem is csoda, mintegy 6000 terméket gyártanak, mindenféle kábeleket, televíziókat, autós és mobil eszközöket, túlfeszültség elleni védelmi eszközöket, és fejhallgatókat is, melyeket Dr Dre és a Beats Electronics neve védjegyez.

Ekkora cégnél meglepő az audio iparában, hogy Mr. Lee szeret két lábbal a földön állni, már ami az árakat illeti. Amennyire lehet, alacsonyan tartja a költségeket, az ár/értékre való odafigyeléssel. És tényleg, egy Monsterért nem kell nagyon sokat kifizetnünk, tekintsük csak körbe a piacot. Jóval drágábban kaphatunk hasonló technológiákkal több mesével termékeket.

De nem is a cég dicsőítése, ami miatt billentyűzetet ragadtam, hanem az, hogy végre, valahára kezemben tarthatok egy komolyabb hangfalkábelt a cég termékeiből.

Azaz bemutatkozik... tadááám.... a Monster M1.5!

Vagyis bemutatkozna, mert amíg más cégek nagy energiákat fektetnek a történelmükbe, legendákat segítve létrejönni ezzel is, erről alig találtam bármilyen információt. Elvileg valami csúcs, vagy ahhoz közeli típusról van szó, mely valaha 800 dollárba került. Ez 2-3 éve még 140000 Ft lett volna, de mióta 300 Forint a dollár... Amúgy is drága lenne, hála a folyamatos pénzromlásnak. Egy szó, mint száz, ennek komolynak kell lennie, mivel van minimum 10 éves (az akkori árakat figyelembe véve), illetve az árképzést figyelembe véve.

 1.5. A kábel dugózás, és hallgatás miatt került hozzám, így volt szerencsém meglesni a felépítését. Azt kell mondjam, meglepődtem. 

Monster M1.5

Mert már maga azon is meglepődtem, miért nem párosan helyezték el a vezetőket, gondolva a bikábelezés híveire? Valamiért 6-os elosztásban gondolkodtak. Ami úgy épül vel, hogy van ugye a hat darab vezető, melyet középen egy műanyag távtartó tart szép, kör formában, azon belül megtaláljuk ugyanazt az elrendezést. 6 darab sodrott réz vezető, mely közepén egy tömör (réz) található, melyet selyemmel izoláltak a többitől. Tehát belülről kifelé ugyanazt a formát alkalmazták. Erre jön kívülről egy vastag, rugalmas szigetelés, világosszürke színben. Esetünkben még egy ugyanilyen kígyóbőr is volt rajta, ami nem biztos, hogy gyári, a neten látható ezzel, és enélkül egyaránt. Rátekintve vaskos, hifista szemmel tetszetős (szereti az ember, ha anyagot kap a pénzéért), de még a párom is mutogatta, milyen jópofa a cuccos.

Kezelése nem a legegyszerűbb, sem a méret, sem a súly nem segít rajta ugye. Evvan, egyszer kell bekötni, de akkor stabilan.

Magam részéről Nakamichi banánokkal szereltem, a tulajdonos kívánságának megfelelően, a meghallgatás is ezzel történt.

Zenék

  • Zaz Les Passants
  • Colostar – Indul
  • System of a Down – Chop Suey
  • Liadov - Baba Yaga

 

Rendszer

Több rendszeres meghallgatás sajnos nem jött össze, ilyen-olyan okokból kifolyólag, én a saját – kis - rendszeremen füleltem a fülelhetőt

  • Forrás: Denon DCD 1500
  • Erősítő: Sony TA-F 550ES
  • Hangfal: JBL L20T

Hozzá kell tennem, hogy a kábelt évek óta használják, de a dugókat teljesen bejáratni nem valószínű, hogy sikerült. Esetleg ebből lehetnek eltérések, illetve más banánok alkalmazásánál a tapasztalatok eltérőek lehetnek.

 

Monster M1.5

Zaz

Részleteiben: az elején egyből megfigyelhető, hogy a lecsengések csengnek, de nem elég hosszúak, az utózengés nincs teljesen meg. Annyi gondom van még vele, hogy a legteteje jelzésértékű, egyszerűen nem egy elég magasra.

A nagybőgő peng, rezeg, a színezete is jó, és többszólamú, szóval választékos is. A zongoráról is jó véleménnyel vagyok, annyi, hogy lehetne kiterjedtebb, de ennek az utózengése is kedvemre való. A gitárhangja fémes, jó a pengése, dallama, ritmusváltása.

Teljességében figyelve viszont dallamos, jó ritmusú, puha, mégis izmos. Nyugodt, energikus, mégsem az az ereszd el a hajam stílusú. Talán ez lehet az oka, hogy nem köt le teljesen. Jó színezetű, bár kissé morózus, lehetne fényesebb, levegősebb, de érzelmes, és nagyvonalú kábel.

Colorstar

Testes, de a legeslegteteje hiányt szenved. Sőt, módosítok: a sávszéleket enyhén hanyagolja, és itt is megfigyelhető egy kis tömörség a hangképében. A közepekre koncentrál. A lecsengések kissé hamar halnak el. Nem mutat meg annyit a felvételből, amennyi rajta van, így a gondok sem jönnek úgy a felszínre... A legnagyobb gondom az azonban, hogy nem köt le...

Liadov

Részletek: az üstdob testes, zengése is rendben van. A felharmonikusok kultúráltak, a fúvósók recsegnek, a vonósok is jelen vannak, nincs itt gond kérem.

Enyhe fedettség itt is megfigyelhető, de csak az igen jó kábelekhez képest, kategóriájában igen jó színezetű, levegős, és kontrollált. Csuklóból, kontrolláltan jönnek az energiák, nincs ezzel gond kérem. Megindul, megáll, sima, puha, nagyvonalú, és testes. Hullámzó, egy kis feszültség még jól jönne dramaturgialilag.

System of a Down

Részletek: lehetne kiterjedtebb, a gitárhang torzul, a dobszólam jó, és kontrollált.A cintányér mélyebb tónusú a kelleténél, Serj teli tüdőből fújja, de nincs meg a hangjából minden nüansz.

Mint egység: kissé visszafogja a vadulást, a dinamika nem teljes, ettől jól hallgathatóvá válik, de a ez a zene módosult az eredetihez képest.

 

Összességében...

...mindenhol ugyanazt írtam: ez egy egységes, jól hallgatható kábel, ami nem jön zavarba, de mindenhol egyszerűsít egy kicsit. Jó lenne, ha jobban kinyílna, kissé morózus. Nagyvonalú, de nem a legvadulósabb fajta. A legtöbb ódiofül számár a érdekes lehet, mivel nem találkoztam klasszikus hifi kábellel, ami ezt a minőséget tudta volna ennyiért. Ja, mennyiért? 40-60 ezer forintért. Ennyit bizony megér. A gazdája egy Crystal Coppert cserélt le rá. És nem is tartom emiatt botfülűnek...

Monster M1.5

2015.10.

Copyright © 2021 Audioland. Minden jog fenntartva.