foto1
foto1
foto1
foto1
foto1
Üdvözlöm honlapomon! Célunk, hogy ezen portál hasznos információforrás legyen az otthoni zenehallgatók számára a hifi, zene, zenehallgatás témakörében. Ennek megfelelően a főmenü segítségével kereshet írásaink közül, melyek remélem elnyerik tetszését. Amennyiben nem talál információt az Ön által preferált termékről, szívesen látjuk fórumunkon is!Bővebben...

Audioland

Hírek, információk a hifi világából, zenekultúra

Szavazás

Ha show...

Mindig kimegyek, érdekel a hifi - 25.6%
Csomó ismerőssel össze lehet futni, megyek - 1.2%
Még nem tudom - 39%
Ez sem a régi, már nem megyek - 13.4%
Sosem mentem, most sem fogok - 20.7%

Összes szavazat: 82
Ez a szavazás már befejeződött : 04 nov. 2016 - 18:53

Audioland a Facebookon

 

Naka, ami nem dragon

Írta: Puskás János

 

Előszó: Ha a banánról nem csak a gyümölcs jut eszedbe, akkor kedves sorstárs te is hifista vagy. Ha az vagy, a Nakamichi neve hallatán a Dragon, a kazettás magnók ikonja. Meg a jó előfokok. Ideje leküzdeni a sztereotípiákat. Van itt más is.
 
NakamichibananÉpp a hangfal kábelem zenére gyakorolt hatását hallgattuk egy fórumtársnál. Érdekelte az általam dicsért darab. Be is kötöttük, de nem mozdult mosolyra a szánk. A kapott prezentáció igen sovány lett. Furán is nézett az általam alkalmazott rézdarabokra. Vékony lett a hang, nem volt normális teste, felbontása. Mondja, hogy ez a kábel tuti nem ennyit tud, hisz volt neki a gyártótól egy másik típus, és az nem így szól. Majd azt javasolta: vegyük le a villát! Félve, mert tudja, nem szívesen buherálom a motyót. Nyűg a szerelés, na. De rábólintok. Csavaros csatlakozóról lévén szó, könnyen megoldható. Ez is előnye az ilyeneknek a forraszthatóval szemben, nem beszélve a hangminőségről. 
 
A szót tett követte, és a saru hiánya csodát tett a hanggal. Basszus. Hogy nem tűnt fel ez eddig? Ilyen az élet, jó pap is holtig tanul. Ezek után jött a másik meglepetés, levett 4 darab Nakamichit, a legnagyobbat a kínálatból, és felszereltük. Jóval kevesebbet fogott vissza a csupasz kábelvéghez képest a zenei történésekből, mint az általam eddig használt, igen elterjedt márkájú. Ez volt a nap második meglepetése, ráadásul 10 perc alatt. A harmadik, hogy az ára is kedvezőbb. Persze pár száz forinttal, mivel előbbi 2200 Forint, míg a japán márka 1500-ért megkapható, de ha ügyes az ember, és összefog pár hifistával, akkor ennél olcsóbban -1200-1300 Forint) is kifogható egy nemzetközi online piactéren. Eszembe is jutott, dicsérték már nekem, de most meg is tapasztaltam, hogy figyelemre méltó darabok.
Be is szereztem hát párat saját részre, melyekkel kapcsolatos tapasztalataim íme, közkinccsé is teszem. A fáma szerint ezek a dugók régen is készültek, a márka újjáéledése után a terveket leporolták, és újra gyártósorra került. Kínában.
Inkább nem néztem utána igaz-e, jó kis sztori ez, hagyjuk így. Kinézetre, mint egy nem csillárszerű űrhajó a '80-as évek sci-fijeiből. Lásd a képeket. Ami az elejét illeti, normál banán méret, amely szorítós, egy előre törekvő tüske segítségével feszül be hangdobozunk, vagy erősítőnk aljzatába. Nem érdemes túlfeszíteni, mivel saját magunk dolgát nehezítjük meg a kivételnél, nem beszélve néhány régi, például Ion erősítőknél a belső hüvely szétpattanhat. Piros, vagy fehér Nakamichi logó, és felirat jelzi a negatív és pozitív oldalt, mely a teljesen lecsavarható gyűrűn látható. Ez feszül neki a tüske két szarvának, egyszerű építményről van szó. Ezt
levéve láthatjuk a belsejét, mely tágas, szellős, és jókora. 10 mm-es kábelek fogadására alkalmas, melyeket két darab csavarral rögzíthetünk. Utóbbiak lehetnének szélesebbek, és hosszabbak is, így a vékonyabb vagy sprődebb kábelek könnyedén menekülnek útjából, lehetetlenné téve az egyébként kívánatos, igazán erős kontakt létrehozását. Példát vehettek volna csavarügyileg például a WBT termékeiről. Nem járna pluszköltséggel, de sokoldalúbb, stabilabb lenne a rögzítés.
 
 
 
A körülmények
3 különböző rendszeren történt a meghallgatás, melyek az alábbi komponensekből álltak:
Hangfal: Triangle Genése Quartet, Altec 604-8g, JBL L20T
Erősítő: McIntosh MA-230, Philips AG-9018 (MOD By Takács Jenő) Primaluna Dialogue Premium, Harman Kardon HK 650, Sony TAF 550ES,
Forrás: különböző módon átépített Lenco L75-ök, Philips CD 304 (MOD By Takács Jenő), Denon DCD 1500 
Kábelek: (interconnect:) egyedi, KABTEK gyártású, Siltech SQ88, (hangszóró:) Van Damme 544-es típusa,
 
 
A hang
Érdekes kettősséget mutat élete során. A bejáratás első szakaszában puha, kellemes ritmusú. Simán táncba vinném a lányt, de egyedül hallgatom. Ami a színeket illeti, nem tolja el azokat, a hangszerek felismerhetők,
sőt, egészen hitelesek. Ami a dinamikát illeti, az is egészen rendben van. Van teste, sőt, meglepő energiákat képes megmozgatni. A dobseprő talán lehetne finomabb és kiterjedtebb, de nem karcos mint sok versenytársa, így ennyi pénzért ezt a hibát meg sem említem. Sokkal jobb ez a megoldás. Nem érzem műfajfüggőnek, és az olcsó, Kínában és Tajvanon gyártott ellenfeleket nem éreztem jobbnak, sőt, vékonykák voltak ehhez képest. Márpedig az ő árkategóriájukban mozog. Sok zenén meghallgattuk, (ismerősi körben közben lett belőle pár darab) mivel hónapokig éltünk velük, különböző rendszerekben. Mindenhol ugyanaz volt a tapasztalat. Aztán a bejáratással egyre inkább kinyílt, ennek örültünk is, csak annak nem, hogy nem járt a középtartomány felbontásának növekedésével ez az érés. A mélyek viszont energikusabbak lettek, így a végső eredmény az lett, hogy a legalsó oktávok kissé túlsúlyosak, amely bizonyos rendszereken akár döngést is eredményezhet, a teteje rendben lenne, de lehetne részletezőbb, finomabb, a két frekvencia között pedig, mint már írtam, szépek a hangszínek, csak nem elég részletezők, nincs testük. Ettől, az arra érzékeny fülűek vékonynak neveznék, és azt kell mondjam, nem is hazudnak. Nem a legzeneibb fajta, inkább félig realistának nevezném kellemes érzelmességgel, és elkelne benne egy kis simaság, valamint nagyvonalú nyugodtság. Ezek figyelembevételével tenném meg az ajánlásomat. Bármilyen rendszerbe, ami nem mutat túl sokat, vastag kábelekhez, nehéz ennyiért jobbat találni, sőt, sok borús angolos rendszert is kinyithat, energiákat vihet bele, ha van rá igény, akkor jönnek a gondok, ha nyíltabb hangot képviselnek a komponensek, vagy nagyon komoly, kiegyenlített hangú az egység.
Ekkor jönnek képbe a topgyártók, a Siltech, a WBT, A Furutech, az Eichmann, a Cardas, vagy bármi más. Egy mondatban azt mondanám, egy szint fölött már a dugó sem mindegy, addig viszont, illetve kisebb büdzsé esetén erősen figyelembe kell venni azt a lehetőséget, hogy az ember beruházzon egy ilyenbe.
 
 
Összegzés
Régen azt vallottam, legyen minél kevesebb anyag a jel útjában. Manapság viszont egyre többször tapasztalom, hogy kell az anyagmennyiség, ha több felbontást, vagy energiát akar az ember. (Nem beszélve arról a nagyvonalú nyugodtságról, amit csak akkor ért meg az ember, ha meghall egy jobb fajta a jószágot.) Persze mindenre van példa és ellenpélda, minden bizonnyal lehet játszani igen jó képességű vezetőkkel, de aki kísérletezett például vezető keresztmetszet duplázással, érti, miről beszélek. A Nakamichi banánja első blikkre talán bumszli, de másfelől anyagot is kapunk a pénzünkért. Van energiája, egészen jó felbontása, hangszínei, igen baráti ára. Persze van nála jobb, az előző tulajdonságokat figyelembevételével, és van használhatóbb is, de nálam ennyiért ilyen jó hang nem jött még össze. Ha valakinek sikerült, kíváncsian várom a tippeket!

 

 2015. október

Copyright © 2021 Audioland. Minden jog fenntartva.