foto1
foto1
foto1
foto1
foto1
Üdvözlöm honlapomon! Célunk, hogy ezen portál hasznos információforrás legyen az otthoni zenehallgatók számára a hifi, zene, zenehallgatás témakörében. Ennek megfelelően a főmenü segítségével kereshet írásaink közül, melyek remélem elnyerik tetszését. Amennyiben nem talál információt az Ön által preferált termékről, szívesen látjuk fórumunkon is!Bővebben...

Audioland

Hírek, információk a hifi világából, zenekultúra

Szavazás

Ha show...

Mindig kimegyek, érdekel a hifi - 25.6%
Csomó ismerőssel össze lehet futni, megyek - 1.2%
Még nem tudom - 39%
Ez sem a régi, már nem megyek - 13.4%
Sosem mentem, most sem fogok - 20.7%

Összes szavazat: 82
Ez a szavazás már befejeződött : 04 nov. 2016 - 18:53

Audioland a Facebookon

Sony PS-3000 lemezjátszó

Írta: Tibor

Úgy látszik kezd kialakulni egy trend - hála a múltkori Sansui felújításnak sikerének, beadta derekát egy másik olvasónk is, Tibor, aki épp most vett egy lemezjátszót.... (szerk.)

Sony. A cég a második világháború után alakult (mint szinte minden japán cég), és mint megannyi társa, kis Sony TTS3000családi vállalkozásból nőtte ki magát. Az alapító, Masaru Ibuka 1946-ban mindössze 530 dollárból nyitott egy kis műszaki üzletet egy nagyáruházban, 8 alkalmazottal. 1958-ban vette fel a Sony nevet, mely jelenleg az előkelő 105. helyen áll a Fortune Global 500 listáján. Az évek során mérhetetlen mennyiségű műszaki cikkel árasztották el a piacot, amelyek jó része a széles tömegek számára készült, a hifista szempontjából érdektelen készülék. Azért akad ellenpélda is, nem utolsó sorban a cég által végzett komoly fejlesztőmunkának köszönhetően. Elég csak a legismertebbet, a PS-X9 studió lemezjátszót megemlíteni. A márka számos, kultikus státust kapott készüléke között szerepel a PS-3000 lemezjátszó is.

Ritkán bukkan fel kompletten, a részegységeivel, főleg a futóművel, sokkal gyakrabban lehet találkozni. Tekintsük végig: TTS-3000 futómű, a 12 inches PUA-286 karral, a gyári függesztett vázzal. (A kistesó, ugyanazzal a futóművel, de a rövidebb, PUA-237 karral PS-2000 név alatt került a boltokba 1966-ban.) Eredeti hangszedője a VC-8E, egy cserélhető tűs !!! MC hangszedő, amely nem csak ezzel lóg ki a sorból, hanem azzal is, hogy azon kevés Sony termékek egyike, amelyhez a Sony csak a nevét adta: Satin gyártmány. Nagyon jó kis hangszedő, nagy követési képesség, és magas, 4mV-os kimenet mellet további jellemzője, hogy napjainkban sajnos beszerezhetetlen.
Írásom tárgya azért nevezetes a cég történetében, mert ez volt az utolsó szíjhajtású futómű, amit a cég gyártott. Ezután már csak direct drive modellek következtek, amelyek csúcsa a TTS-8000, illetve a fent említett PS-X9. Az 1966-tól 71-ig terjedő gyártási időszakban elég sok példány készült belőle, ennek ellenére ritkán találkozni vele hirdetési oldalakon, úgy tűnik, akinek van, az ragaszkodik hozzá. Nem véletlenül.

A futómű magának mondhatja az első servo-controlled futómű díját is, bár a Technics ezt erősen vitatja, de a Sony tűnik befutónak. Az alacsony forgási sebességű (300 ford.), és emiatt rendkívül kis zajú motor vezérlése független a hálózati frekvenciától, az egy független, pontos referencia frekvenciáról történik. A motor tengelyére szerelt hanggenerátorról érkező vezérlőjelet visszacsatolták, és a referencia frekvenciát alapul véve vezérlik a motort, ezzel valósul meg a szervo vezérlés. A sebességváltást szintén a motorvezérlő végzi, nem mechanikus, ennek következtében a szíj mindig ugyanazon a pályán mozog, ami megnöveli élettartamát.


A motor indítását külön áramkör vezérli, ennek köszönhetően a futómű 1 másodpercen belül eléri a névleges sebességet. Maga a futómű egyébként 2 sebességes, 33 1/3 és 45 választható, a választás a bekapcsoláskor történik, a kar középállásban kikapcsolt, balra 33 1/3, jobbra 45. A sebesség finom Sony TTS3000szabályozására +- 5%-on belül van lehetőség egy kényelmesen kezelhető, nagyméretű kerékkel.

A felépítésre sem lehet panasz. Robusztus, négyzet alakú öntvény sasszi, masszív tányércsapágy, 30 cm-es öntvény lemeztányér (1.2 kg), amelynek a peremén van egy műanyag gyűrű, amin a tányér fordulatszáma ellenőrizhető stroboszkóp segítségével. A stroboszkópot a hálózati frekvencia vezérli, állítható 50 és 60 Hz-hez. A tányér és a tengely fixen össze van szerelve, nincs szubtányér, emiatt a tányér és a szíj felhelyezése némi kézügyességet kíván. A tányér természetesen ki van egyensúlyozva.

A sasszin van egy kis vízmérték is, ami a vízszintezésben segít, már amennyiben az elmúlt évtizedek alatt nem száradt ki, ahogy sajnos a legtöbb példányon. A sötétszürke festés indusztriális benyomást kelt, ami optikailag is fokozza a robusztus megjelenést. Első pillantásra is látható, hogy ez bizony nem műanyag. Illik a stúdiók világába, ahol szintén alkalmazták.


Pár száraz adat:

Sebesség: 33 1/3 és 45 fordulat/min.
Sebesség szabályozás: +- 5%
Névleges fordulat elérése: <1 sec.
Wow, Flutter: 0.05%
Jel-zaj arány: >47 dB
Teljesítmény: 4 VA
Tányér: 30 cm, 1.2 kg alumínium öntvény
Súly: 5 kg (csak a futómű)

A futóművet a Sony a PUA-237 és PUA-286 karokhoz tervezte, a sasszi mérete miatt rövidebb karokkal nehéz párosítani, ezért készült egy TTS-3000A változat is, aminek a jobb hátsó sarka leszerelhető. Ezen a változaton van három kerek nyílás is a sasszin a tányér alatt, ezért ez egy kicsit könnyebb.A PUA-286 kar egy 12 inches, az effektív hossza, nem nehéz kitalálni, 286 mm. Nagyon jó minőségű, bár a beállításával el lehet szöszmötölni egy kicsit. Az utódja a PUA-1500L, PUA-1500S illetve később a PUA-1600L és PUA-1600S. Kiemelendő a firnyákos anti-skating kompenzáció, amely a hangkar aktuális pozíciójának függvényében kompenzál. A hangkar egy kis műanyag profilt érint közel súrlódás mentesen, ami egy cérnán keresztül áll kapcsolatban a rugós anti-skating berendezéssel. A tűnyomóerő az ellensúlyon, skála segítségével állítható be, a kar laterális egyensúlya ettől függetlenül, egy különálló súllyal. A PUA-286-hoz nehezebb hangszedők (6-18 gramm) illeszthetők. Az aktuális lemezméret is beállítható rajta, 30, 25 és 17 cm-es lemezekhez, ekkor a hangkar “jelzi”, ha a bevezető barázda felett áll. A beállítókar negyedik állásában ez a funkció kikapcsolható. A túlnyúlás a shellen állítható be. Természetesen van beépített, hidraulikusan csillapított lift is.


Néhány további adat:

Tangenciális szöghiba: 1 fok 24 szögperc
Vertikális sajátrezonancia: 8 Hz
Horizontális sajátrezonancia: 10 Hz
Túlnyúlás: 13 mm
Tűnyomóerő: 0-3 p
Antiskating: 0-3 p

 

A filigrán kis doboz nagyon szép mogyoró furnérral borított, mely enyhíti a sasszi indusztriális megjelenését, szép külsőt kölcsönöz a készüléknek. A hátsó oldala is furnérozott, ami megint csak azt mutatja, hogy minőségi készülékkel van dolgunk. 4 lábon áll, amelyekre rugalmasan van felfüggesztve az egész készülék. A tetején alumínium perem fut körbe, amire zsanér nélkül felhelyezhető a plexi tető. Hogy az gyárilag tartozott-e hozzá, arra nem találtam utalást. A kardeszkát 4 csavar rögzíti, cserélhető, így több féle hangkart is lehet hozzá illeszteni, amennyiben a méretek lehetővé teszik.


Az én példányom egy nagyon keveset használt, szép állapotú darab, amely az eladó elmondása szerint nemrégiben átesett egy revízión. Ezt részben igazolhatom, az elektronika revideált, és a szükséges kenés is el lett végezve. Ami hiányzott, az a hangkar pontos beállítása. Ez egy jól dokumentált, több lépcsős procedúra.

Ami szükséges, azt beállítottam, jelen pillanatban épp tesztelődik, egy vadonat új Pickering XV15 hangszedő D757S tűvel szántja a barázdákat. Jól szól, látszik, hogy van benne potenciál, de sajnos ez a hangszedő nem ideális hozzá, ugyanis nagyon könnyű. Éppen hogy ki lehetett egyensúlyozni, eléggé a határon van. Ezért ki is hagynám a hangi jellemzőket. Tervezem egy nehezebb hangszedő beszerzését, mondjuk egy Denon 103R-t, amivel szerintem jó párost alkotnának.Szeretnék egy plexitetőt csináltatni hozzá, hozzáillő szürke plexiből, de ez még a jövő kihívása.

Összességében a Sony PS-3000 egy nagyon finom kis műszer, robusztus fútőmű, egy nagyon precíz, kifinomult hangkarral párosítva rendkívül tetszetős kivitelben.

 Az írással kapcsolatos észrevételeket szívesen látjuk a fórum megfelelő topicjában.

2015. január

Copyright © 2021 Audioland. Minden jog fenntartva.