foto1
foto1
foto1
foto1
foto1
Üdvözlöm honlapomon! Célunk, hogy ezen portál hasznos információforrás legyen az otthoni zenehallgatók számára a hifi, zene, zenehallgatás témakörében. Ennek megfelelően a főmenü segítségével kereshet írásaink közül, melyek remélem elnyerik tetszését. Amennyiben nem talál információt az Ön által preferált termékről, szívesen látjuk fórumunkon is!Bővebben...

Audioland

Hírek, információk a hifi világából, zenekultúra

Szavazás

Ha show...

Mindig kimegyek, érdekel a hifi - 25.6%
Csomó ismerőssel össze lehet futni, megyek - 1.2%
Még nem tudom - 39%
Ez sem a régi, már nem megyek - 13.4%
Sosem mentem, most sem fogok - 20.7%

Összes szavazat: 82
Ez a szavazás már befejeződött : 04 nov. 2016 - 18:53

Audioland a Facebookon

Siltech explorer 90i...
...az első lépcsőfok

Írta: Puskás János

Igen, az első. Aki 100 ezer alatt akar Siltech tulajdonos lenni, annak mapaság az aprókat kell lesnie. Ez van. Ráadásul ez már egyáltalán nem tartalmaz ezüstöt, s bár vezetője sárga, aranyat sem.... A nevet mégsem változtatták Coppertechre, ami azért jelenthet valamit! A mai napon a cég - jelenlegi - belépő szériájának legkisebb tagjával ismerkedünk meg.

Mint a 270P bemutatójában elmélázgattam, ez már nem mixtúra, tehát egyáltalán nem tartalmaz nemesfémet, ez egy új, hűtési eljárás folyamán nyújtott krisztályszerkezetű réz, melynek részecskéi nagyon szabályosak, tiszták, minimális oxigént tartalmaznak, olyan keveset, hogy a közlendő szerint oxidálódásra Siltechexplorer90isem hajlamosak. Vezetőképessége az eddigi eljárással kezeltekhez képest nőtt, épp eléggé ahhoz, hogy a holland cég végre fantáziát lásson ebben is, nem csak a nemesebb fémekben. Ez elmúlt időszak alapanyagár változásainak ismeretében jó dolog, köszönet érte, Dr. Ohno-nak. Munkájának gyümölcseként olcsóbban kaphatunk Siltech kábelt. Vagy mégsem? Az eddigi MXT-hez képest az ára jócskán nőtt.

Maga a kábel első blikkre kellemes kinézetű, az előző szérián már megszokott aranyozott érintkezős SCC85 RCA csatlakozó, mely helyett, ha valakinek ez nem lenne elég jó, és rászánja a pluszköltséget, szereltetheti SC 006-ossal is. XLR nem kérhető. Ami a külsőt illeti, a kábel vastagsága épp szimpatikus szememnek, körülbelül 0,8 centiméter vastag, ez a cégtől már megszokott külső harisnyával együtt érhető. Ez az érzéki csalódásért is felelős, mert átlátszó mivolta ellenére az alatta lévő fekete burok és ez együttesen szürke-szerűvé teszi a 90i-t, pedig valójában nem az. Belül a már megszokott rezgésmentesítérért, és fizikai védelemért felelős EPTFE Polyimide Air FEP E-Silicon” nevű habosított anyag, majd a kábel és a PVC burkolat között két kapton, és egy teflonréteg védi a környező zavaroktól. Ennyi anyag ellenére mégis nagyon flexibilis, nem hiszem, hogy gond lenne ez elhelyezése, e tekintetben biztosan túllépett elődjén. Az egész kábel letisztult, és kellemes kinézetű, nekem egyedül a cégnél már megszokott fémhengerünk törteSiltechexplorer90i meg szemem útját, de az is inkább csak méretbeli különbözőségével. Ez elvileg csak információs közegként funkcionál, mondjuk az van is rajta bőven: gyártó, széria, annak logója (iránytű), típus, szériaszám, irányjelzés egyaránt megtalálható rajta.

Nem tettem említést a körítésről, mely a másik Explorernél már megtapasztalt barna doboz, ami belülről nem rendelkezik a kábel mintájával, azonban a tojástartó-szerű szivacs szépen, és biztonságosan megtartja drágaságunkat. Mellékelnek a 90i-hez is egy kicsi könyvecskét, egyik oldalán kösziavásárlást-tal, a másikon minden infóval, ami a kábelt beazonosíthatóvá teszi: szériaszám, típus, hossz, csatlakozó, termékkód, valamint a készítő, és ellenőrző személyek nevével. Tudni érdemes, hogy ezeket mindmáig holland (finom női) kezek és gépek készítik, ellentétben pár szintén nagynevű gyártó termékeit, már akinek számít ez bármit is. Talán ez látszik meg a számlán.


Dióhéjban

Típus: Siltech Explorer 90i
Anyag: 99.99998% tisztaságú Mono X-tail réz
Csatlakozó: SCC85 RCA
Hossz: 1méter
Ár: 100000 Forint bruttó/1 méteres szerelt szett
Forgalmazó: Audio Vision Tuning Kft


A meghallgatás két rendszeren történt, melyek hasonló ízlés szerint épültek, de különböző kategóriájúak voltak:

1: Audiomeca Mephisto furtómű, Siltech HF9 szimmetrikus digitális kábel, Proceed DAP, Harman Kardon Signature 1.0 előfok, JBL L65 hangfal, Siltech SQ88 szimmetrikus, és Crystal Copper hangfalkábelek

Az alábbi zenéket hallgattuk meg:
Paya Bea – Ezeregy szefárd éjszaka
Snétberger – Nomad (Enja)
Hot Jazz Band – Halló halló
Ghymes – Rege (fonó)
Beethoven Triple Concerto (
(Richter/Oistrakh/Rostropovitch/Karajan, EMI)
System Of a Down - Toxicity (american)

2: Linux alapú PC (Audacious lejátszó program, JACK audio szerverrrel, veszteségmentes zenékkel), Auidoquest Forest USB, Musical Fidelity M1 DAC, Siltech SQ88 Classic SST RCA, Harman Kardon HK 650 integrált erősítő, Crystal Copper hangfalkábel, JBL L20T hangfalak. Ezen rendszeren összehasonlításra került az előző széria legnagyobbikával, az MXT New Yorkkal.

Az alábbi zenékre vonatkozik a jellemzés:
Bozzio Levin Stevens: Duende
Buena Vista Social Club/ Eliades Ochoa: Chan chan
Fatima Spar und die Freedom Fries: Joseph Joseph
Metallica: Until it sleeps
Beethoven IX. szimfóniájának befejező, 'O Freunde, nicht diese Töne!' című tétele


Halljuk!

Paya Bea első dallamainál máris feljegyeztem, ez bizony tipikus Siltech stílus. Játékos, mégis modoros, kiegyenlített és levegős. Az énekesünk hangja sejtelmes, a felvétel ritmusa jó, abszolút egy irányba mutat a cég nagyobb kábeleinek stílusábal az, ahogy a zenéhez nyúl. Amiben kevesebb, az az, hogy szürkébb, kissé tömörebb, és Beánk éneke is karcosabbra sikerült a kelleténél. Általánosságban fellelhető egy enyhe fedettség a hangjában, bár az is igaz, hogy elődjénél kevésbé. Sőt, annál tisztább, nyíltabb, és pontosabb, Siltechexplorer90iráadásul ennek selymesen simogató, kerek az előadása. A hangszerek majdnem valósak, a hangzás kissé visszafogott, és enyhén sávhatárolt. Próbál szépen zenélni, mindent széppé, és nyugodttá tenni, akkor is, ha nem az az elvárás.

Triple Concerto-n egységes, finom, fürge, mégis kimért. Lehetne egy leheletnyivel valósabb, és testesebb, mozgósíthatna nagyobb energiákat, így egy kissé visszafogott, de legalább kellemes. Utóbbi jellemzői miatt a System of a Down kissé megfeküdte a gyomrát, nem volt elég agresszív, mocskos, és az igazi nyers erő sem az ő stílusa.

Snétberger Childhoodja már jobban fekszik neki, bár a gitárhúrok kissé fakók, nem elég fémesek. De a magas-tartomány nagyon tetszetős, és jó felbontású, a dallamosság jól lejön, akárcsak a zene felépítése. A tere kiterjedt és szép, ha nem a legholografikusabb is, és itt-ott lehetne színesebb is, de ez nem zavaró, mert mindemellett a felvétel egységes, kimért, és finom.

Bozzio Levin Stevens zenéjén az MXT NEW Yorkkal összehasonlítva kissé másabb karakter fogad. Ez nem baj, mivel emez szerintem jóval pontosabb, kiegyenlítettebb, és nyíltabb is, főleg középtertományban. Az előző mosottabb, kerekítettebb, és színezettebb volt. A beütések nem olyan határozottak, de ennek van igaza. Dallama, ritmusa átjön a zenének, a legalja lehetne cizelláltabb, de az atmoszféra, valamint ahogy felépíti a zenét, az bizony jóra sikerült. Sőt, a folyamatossága, a folyamata megvan, ahogy el is várom egy olyan kábeltől, amire a Silech nevet írják. Egy enyhe szürkeség megfigyelhető a hangjában, a gitárhang is egyszerű, kissé vékony, a pengetések sem rendelkeznek a teljességgel, de az dal mégis egészen kidolgozott, és dinamikus, még ha utóbbi teljes energiájával, erejével nem is rendelkezik. Az megmaradt a nemesfémeknek.

Buena Vista dallamain megfigyelhető ismét, hogy a New Yorknál kevésbé sárhatárolt, nyíltabb, és pontosabb is.Visszafogott, kellemes, elmerengő, latinos, kelés kellőképpen nyílt. Nem hiányolom a legfelső frekvenciákat, bár nyilvánvalóan hiányoznak, és lehetne ízesebb, szexisebb, de legalább nem vállalja, nem játssza túl magát, ami jó dolog. Cserébe kellően dallamos, finom és rendezett, mindemellett aprólékosan részletez. S ami a legfontosabb, tovább hallgattam elmerengve, mint a New Yorkot...

Fatima nyílt, fürge, részletező, bár a fúvósoknál még jól jönne egy kis recsegés, meg egy kis lelkesség, színesség.A bőgő pengetése tetszetős, de nem a legrészletezőbb fajta. Egészen aprólékos, és gördülékeny. Betartja a sebességhatárokat, nem akar túlzásokba esni, bár a banda megtette, de a 90i kontroll alatt tartja dolgokat.

Metallicán nyílt, kerek, és kellemes introval indul, a meglódulás megfigyelhető, de lehetne vadabb, teljesebb is. Énekesünk a New Yorknál megfigyelhető megfázásból épp kezd kigyógyulni, de még így sincs pályája Siltechexplorer90icsúcsán. Elmereng, megindul, de még nem pörög 110%-on. Egyértelműen jobban zúz, mint az MXT széria, de cizellált. Nem tudja amit a nagyok, a vadulás és a dinamika nem teljes, bár mégis jelen van, de túl cizellált: a legtöbb audiofil teljesen elégedetten hallgatná (majd ráfogná a felvételre...). Én azt  mondom, nem egy Classic - így is van rendjén!

Beethovenen már hozza a márkatársak simaságát. Az MXT-nél pontosabb, nyíltabb, részletgazdagabb, simább, sőt, dinamikusabb is. A kórusban a mai próbán többen vesznek részt, nem úgy mint a New York-in. Jobban is szárnyal, sőt, már tényleg szárnyal, hullámzik is az előadás, utóbbi szintén hiányzott az előd repertoárjából. A hangulat emelkedett, ünnepies, az előadás kellemes, finom, egységes, cizellált, levegős, és könnyed. A lecsengések is jobban sikerültek, ez a stílus egészen fekszik neki, nem is lehet véletlen, ismerve Gabi Van Der Kley zenei múltját...


Végszó

Emlékeznek hányszor írtam le a kellemes szót? Nem véletlenül. Aki egy szóval akarja jellemezni, ez tökéletes lenne. Persze, nem olyan gazdag színezetű, gyors, testes és dinamikus, mint egy nemesfém kábel. Ez egy JÓ rézkábel, annak minden előnyével, és hátrányával. Az előző szériánál véleményem szerint bőven észrevehetően jobb, ha valakinek az túl kerekített és színezett, és szeretne egy könnyedebb, nyíltabb, de finom hangú kábelt, bátran hallgassa meg. Az is, akinek kissé agresszívabb rendszerét kell megzabolázni. Sőt, akik egy kellemes, zenei, cizellált kábelre van szüksége, és nem kíván sokszázezret költeni ilyen komponensre. Azok viszont máshol keresgéljenek, akiknek élete a rock, és a Rock'n'roll, mert azokhoz kissé túl cizellált, és visszafogott. Nos, tehát az a kérdés önnek mire van szüksége?

2013. június

Copyright © 2021 Audioland. Minden jog fenntartva.