foto1
foto1
foto1
foto1
foto1
Üdvözlöm honlapomon! Célunk, hogy ezen portál hasznos információforrás legyen az otthoni zenehallgatók számára a hifi, zene, zenehallgatás témakörében. Ennek megfelelően a főmenü segítségével kereshet írásaink közül, melyek remélem elnyerik tetszését. Amennyiben nem talál információt az Ön által preferált termékről, szívesen látjuk fórumunkon is!Bővebben...

Audioland

Hírek, információk a hifi világából, zenekultúra

Szavazás

Ha show...

Mindig kimegyek, érdekel a hifi - 25.6%
Csomó ismerőssel össze lehet futni, megyek - 1.2%
Még nem tudom - 39%
Ez sem a régi, már nem megyek - 13.4%
Sosem mentem, most sem fogok - 20.7%

Összes szavazat: 82
Ez a szavazás már befejeződött : 04 nov. 2016 - 18:53

Audioland a Facebookon

Siltech MXT New York RCA

Írta: Puskás János

Az ötlet

Néhányan talán gondolkodóba esnek, miért írok egy már kifutott kábelről. Ez azért lehet, siltech new yorkmert nem kérdik őket elég sűrűn, hogy milyen ez a darab? Ez jutott eszembe, amikor nálam járt, hogy utódját hozzá tudjam hasonlítani. Nem keveset kellett csevegnem a privát szférában erről a szériáról, biztosan nem véletlenül: a használtpiaci jelenléte, és valószínűleg a gyártó egyéb kábeleinek magasabb ára miatt  sokakat érdekel, hogy milyen. Ezért most közkinccsé teszem a New York-kal kapcsolatos fülügyi tapasztalataim, meg a szokásos egyéb információkat.

Nézzük hát

Tehát, a mai napon, az audioland olvasók számára jól ismert holland gyártó egy – mint már mondtam -kifutott példányával ismerkedünk meg. A New York a Siltech alapkábeleit tartalmazó MXT nevű sorozatának csúcsmodellje. Már majdnem Classic széria. Nagy tisztaságú anyagokból készítik, konkrétan OFC réz, valamint 24 karátos arannyal injektált ezüstszálak keveréke, melyet kapton fólia vesz körül. Kétszeres árnyékolás véd a nemkívánatos zavaroktól 98%os eredményességgel, a jel-zaj viszony 150dB, és a 2001-es divatnak megfelelően felhívják a figyelmet, hogy SACD lejátszókhoz is alkalmas. Érdekesség, hogy a hangfalkábel és az interconnect gyakorlatilag ugyanaz, csak értelemszerűen egyikre banándugót vagy villát, míg a másikra RCA dugót kötnek.

siltech new york
Ennyi adat után emberibb, kézzelfoghatóbb, ha elmondom, hogy sötétkék külső burkolata szememnek kedves, és vastagságához képest egészen engedelmes kábelről van szó, még ha nem is a legflexibilisebbről, ami a kezemben járt (Például: a teljesen más elképzelések alapján megépített, és árnyékolással nem rendelkező DNM-Reson). Az évek óta megszokott csatlakozói megfelelő kontaktust biztosítanak, olyannyira, hogy izzadtabb kézzel nem mindig egyszerű kihúzni a helyéről - ez nem lehet akkora gond egy zenehallatónak, aki beköti, és szinte elfelejti, mi is leledzik a készülékek hátuljában.


A marketing, +

- alacsony induktivitás és kapacitás: 0.6µH-0.9µH / 25-600pF/m felhasználástól függően 
- S/N arány 150dB 

Ár (2009): 227 euró/0,75 méteres szerelt szett. -használtan valamivel 30 ezer fölött lehet elkapni az aprókban.


A körülmények

A meghallgatáshoz PC alapú rendszert használtam(Ubuntu Studio 12.10, JACK audio szerverrel, Audacious lejátszóval, tömörítetlen, vagy veszteségmentes formátumok), Audioquest Forest USB-n jutott Musical Fidelity M1 DAC-ba a jel, majd Harman Kardon HK 650 erősítő továbbította az információt JBL L20T hangdobozokba, Crystal Copper hangfalkábel segítségével.

Az alábbi zenékhez fűződik a jellemzés:

Bozzio Levin Stevens – Duende 
Buena Vista Social Club/Eliades Ochoa – Chan chan
Fatima Spar und die Freedom fries – Joseph Joseph
Metallica – until it sleeps
Beethoven IX. Szimfóniájának befejező O freunde nicht diese Töne! Című tétele (Karajan/Berlini szimfonikusok, 1963)


Akkor induljon a zene!

Bozzio Levin Stevens egészen tiszta, mégis kellemes dallamokkal kényezteti füleim. Hifisták számára sokszor kedves lepel teszi kellemesebbnek tűnővé a hangképet, mézédes, enyhe színezettel, finom kerekítésekkel, és enyhén visszafogott levegősséggel. A gitárhang kellően artikulált, az ütősszekció egészen testes, néhol lehetne cizelláltabb, mégsem gondolkodom ezen, csak akkor, ha a hibákra figyelek. Ha viszont utóbbit teszem, akkor eszembe jut, hogy lehetne általánosságban egyértelműbb, tisztább, frissebb, és nyíltabb is, mert így egy kissé komótos, és kimért, de csöppet sem bántó módon, és erénye, hogy mindezt jól integrálja egy olyan kellemes és egységes hangképbe, amit bizony nagyon sok hifista kíván a szentélyébe.

A Buena Vista Social Club felvételének hallgatása során sem ér meglepetés, a karaktere ugyanaz a sima, kissé kerekített, és kellemes fajta, amit a fentebbi zenén már megismerhettem. Ami a zenészeket illeti,siltech new york kissé sűrűn helyezkednek el, a teret sem túlozza el, de legalább rendezett, és mélysége is van. Egészen aprólékos, bár itt-ott lehetne cizelláltabb, és általánosságban azonnalibb, színesebb. 

Fatimán belehúz, próbálja a banda által diktált fergeteges tempót követni, egészen jó sikerrel. A legalsó oktáv itt-ott lehetne kontrolláltabb, és itt is megfigyelhető az a lepellel, és plusz színezettel megváltoztatott hangkép, ami eddig is. Kis tűzrőlpattantság, lelkesség és finomság még elférne, viszont pozitívum, hogy cserébe finom, kerek, egységes, és kellemes.

Metallicán lassan, kellemesen indul a dallam, majd meglódul, de nem vadul túlzottan, inkább csak urasan tolja a ritmust. Kissé fáradtak, vagy még nem melegedtek be a fiúk? Nem tudni, de az is lehet, hogy egy kis influenza vonult át a bandán, mert James is nyomhatná a vokált kicsivel nagyobb tüdővel. Mézes tea James, C-vitamin...

Beethoven híres kilencedikje, abból is az egyik legelismertebb előadás. Na most húzzon bele kedves kolléga! Indul is, finoman, kellemes, és egységes hangképpel. A dinamikai csúcsok nem teljesek, de nem is vesztik el a kontrollt, csak megállnak itt-ott ahelyett, hogy kifutnák magukat. A kórus és a szólista éneke kerek, de kerekített, nem teljes tüdőből fújják, ez még valószínűleg csak a főpróba, és kímélik hangszálaikat az előadásra, na az lesz majd az igazi! A vonósok nem rángatják a húrokon eszközüket, inkább kellemes lendülettel nyomják. Sok információ áll rendelkezésünkre, az egész interpretáció kellemes, finom, gördülékeny és dallamos, könnyű megszeretni. Atmoszférája jó, csendje is van, emellett jelen van az izgalom, és a fennköltség is. Érzelmekkel is jól állunk! De a karakterét, amit eddig már többször leírtam, itt is megfigyelhető, még ha jól is áll most neki.


Összegzés

Nincs tökéletes komponens, semmennyiért sem. Ez sem az. Talán maximalistának tűnök, hogy egy sokak siltech new yorkszámára ilyen sokba kerülő kábel hibáit is leírtam, de fontosnak tartottam, hogy ezek tudatában okosabban dönthessen az, aki ilyen jellegű változtatást kíván eszközölni a rendszerében. Mert ha elfogadjuk, hogy ez sem egy mennyei manna, csak egy jól eltalált, kellemes mixe a finom, kerek, mézédes, dallamos, mégis testes hangoknak, nem vérbeli rockerek vagyunk, és nem bánjuk, hogy a legszélső frekvenciák (egyébként alig észrevehetően) hiányoznak, akkor bizony hosszú távú szövetségesünk lehet a New York, egy alsó középkategóriás rendszerben. Mert nem csak a kissé túl virgonc elemek zabolázására, simábbá tételére, hanem egyszerűen csak zenehallgatásra igen alkalmas eszközre ismertem benne, még ha tesztelgetésre nem is annyira. Mert az előbbire, ami az audiofülek számára fontosabb(nak kell lennie), arra bizony jó!

2013. június
Copyright © 2021 Audioland. Minden jog fenntartva.