foto1
foto1
foto1
foto1
foto1
Üdvözlöm honlapomon! Célunk, hogy ezen portál hasznos információforrás legyen az otthoni zenehallgatók számára a hifi, zene, zenehallgatás témakörében. Ennek megfelelően a főmenü segítségével kereshet írásaink közül, melyek remélem elnyerik tetszését. Amennyiben nem talál információt az Ön által preferált termékről, szívesen látjuk fórumunkon is!Bővebben...

Audioland

Hírek, információk a hifi világából, zenekultúra

Szavazás

Ha show...

Mindig kimegyek, érdekel a hifi - 25.6%
Csomó ismerőssel össze lehet futni, megyek - 1.2%
Még nem tudom - 39%
Ez sem a régi, már nem megyek - 13.4%
Sosem mentem, most sem fogok - 20.7%

Összes szavazat: 82
Ez a szavazás már befejeződött : 04 nov. 2016 - 18:53

Audioland a Facebookon

Lemezbemutató: Hot Jazz Band - Halló, halló

Írta: Puskás János

A korai jazz és swing szleng-szerű elnevezése után (hot jazz) találóan Hot Jazz Band névre hallgató, nemzetközi elismertségnek örvendő – dagad a mellem – magyar formáció zenéjére egy forgalmazónál logotörtént hallgatózás során figyeltem fel. A műfaj elvárásainak megfelelően energikus, friss, könnyed zene, valamint a mindenki számára ismerős dallamok könnyen belopják az ember szívébe magukat. Az együttes 1985 óta (ekkor alakultak) négy nemzetközi és két hazai verseny nyert, többek között az 1995-ös franciaországi New Orleans Jazz Versenyt, ahol 54 zenekarból sikerült a dobogó legszebb lépcsőfokára állniuk, „továbbá hatszor szerepeltek az Amerikai Egyesült Államokban a világ legnagyobb szabású jazz-fesztiválján Sacramentoban, ebből két alkalommal választották őket a fesztivál legnépszerűbb zenekarának. A Hot Jazz Band kétszeres eMeRTon-díjas együttes, a Líra-díj és Louis Armstrong Emlékdíj tulajdonosa.” (részlet a honlapjukról) Ráadásul a magyar bendzsósok kétharmada itt található ebben az együttesben (2)...

 

Talán meglepő, hogy amit ők játszanak, manapság igényes hangszeres zenének, ne adj' isten, rétegzenének számít, ám amikor írták őket, ez volt a populáris, széles körben elfogadott stílus (lehet, hogy a mai számítógépen kevert populáris zenékről is így írnak pár évtized múlva?). Ismételten felhívom a figyelmet, jellemzően a múlt század első felében járunk, amikor legalább egy kicsit, a szórakozás idejére el kellett feledni a mindennapok gondjait-bajait, hogy mást ne is említsek, például a világgazdasági válságot.benyeit Ebben a korban is szükség volt a mókára, könnyedségre, ráadásul ezen nóták esetében a szövegezés az akkori, (a mai mércével) talán prűdnek nevezhető világban túl nyíltan beszélt a szerelemről, a férfiak és a nők kapcsolatáról. Eme játékos, kortalan dallamok nyugodt szívvel nevezhetők örökzöldnek, ráadásul ismét aktualitást ad néhány felvételnek a manapság nálunk még bőven viruló -következő- világgazdasági válság. Hány ember énekelhetné, hogy „a bankban nincs betétem”, vagy hogy a szerelmen kívül nincs más semmije, de abból igen sok? Mi elfelejtettük a rossz dolgokat ilyen vidáman, és letargia nélkül átélni - tanulhatnánk őseinktől. Szeretem ezt a stílust, ezért amikor ellátogattak hozzánk ide Monorra, nem volt kérdés, menni akarok-e. Én is, a párom is (sőt még a gyerekek is) kedveljük őket, ezért, mint hifista és lemezgyűjtő, gondoltam két legyet ütök egy csapásra: ismét találkozhatok velük, ráadásul beszerzek egy albumot, amit dedikáltatni is tudok velük, ilyen csak nekem lesz. Persze, másnak is van ilyen, de ez akkor is egyedi. Öröm ez, boldogság... A koncert zseniális volt. Éva és a hat törpe -ahogy ők nevezték magukat- nagyon egyben volt, igazi örömzenét mutattak be, pont ilyennek szerettem volna. Kellemes anekdotázgatás, valamint viccek mesélgetése mellett még egy kis közönség énekeltetés is jutott nekünk – a sors iróniája, hogy annak a dalnak pont nem tudtuk a szövegét.... De ez egy másik történet. A végén Bényei Tamás (szóló, trombita, bendzsó) a maga kedves, korrekt, és közvetlen módján ajánlott nekem egy lemezt, melynek a címe:

Halló, halló

Az album jórészt a két világháború közti magyar jazz-es hangzású könnyűzenei repertoárjából merít, természetesen Hot Jazz Band felfogásban. E témában egyébként megjelent már több kiadványuk is, boritomégpedig : "A szívemben titokban" (1998), a "Hot Jazz Band Plays Hungarian"(1999). Az "Itt a luxusvonat"(2006), valamint írásom témája, a Bényei Tamás által válogatott dalokból álló „Halló Halló” pedig 2011-es lemez, tehát a legfrissebb albumukról van szó, melynek témája „telefonos”, bár van felvétel, ami kivétel ez alól. (Erről később.) A felállás a szokásos: Bényei Tamás (szóló, trombita, bendzsó), Bera Zsolt (harsona, ének), Fodor László (klarinét, altszaxofon, ének) Szili Róbert (gitár, bendzsó), Juhász Zoltán (bőgő), Galbács István (dob, mosódeszka – igen, mosódeszka, nem elírás), valamint állandó vendégszereplőként (ugye, milyen ellentmondásos?) a gyerekkora óta zenével és énekkel foglalkozó, Bolba Éva (ének). A bandát összecsiszolta az együtt töltött idő, régóta foglalkoznak muzsikával, ami hallható, érzékelhető. Most is megmaradtak az eredeti, korhű megszólalásnál, amit egyébként fontosnak tartanak, mivel – szerintük - ha nem így tennének torzulna az eredeti mű, számukra pedig a hiteles tolmácsolás is fontos. Felfoghatjuk hát a lemezt időutazásnak is, mely segítségével kóstolót kapunk az akkori bohókás, könnyed zenei repertoárból. Érdemes a szöveget figyelni, „nagy” dolgokról nem beszélnek: szerelem, boldogság, valódi mindennapok, igazán egyszerű történetek. Azt hiszem erre mondják a fotósok: a téma a lábad előtt hever, csak észre kell venni. Ettől lesz még nagyszerűbb a dolog, az ember könnyen befogadja a sztorit, akár át is élt hasonlókat. Ez a magával ragadó mix lehet a Hot Jazz Band legújabb albumának is a varázsa, amit vagy elfogad az ember, vagy nem. De ez teszi egyszerűbbé az ember választását, mert a rajongók azt kapják, amit eddig, sőt, szerintem a legkiforrottabb albumuk. Akik pedig nem szeretik ezt a stílust, most sem fognak csalódni, ha nem, akkor most sem kell elgondolkodni a vásárláson.... Én az előbbi kategóriába tartozom, gondban is voltam, melyik felvételt emeljem ki a Bényei Tamás által szelektáltak közül, mivel a lemez stílusának lényege gondolati síkon már leírva vagyon a fenti bekezdésekben. De azért megemlítek párat:

 

De melyiket? És mikorra?

Az első „Ugye felhív holnap telefonon?” című dal nagyszerűen alapozza meg a lemez hangulatát, igazi folytatása „A szívemben titokban” című albumnál megszokott hangzásnak. A „Halló Irén” a párom kedvence, vidám, táncra hívó. A „Beszéljünk másról”, vagy a „Halló Halló!” kellemesen megnyugtató dallamaira a HJBFullvégtelenségig tudnék vezetni, míg a másik, ugyanilyen című trackben egy kis operett énektudás is szükségeltetett (eredetileg a Csárdáskirálynőben szerepelt a dal). A „Mily mesés dolog a Niagara vízesés”-ben megtapasztalhatjuk, hogyan játszik hamisan egy bendzsós (ugye a vicc szerint, ha nem hamisan játszik, hangol...) Az utolsó - „Apu hogy megy be” című - nótát pedig mindenki ismeri, a gyerekeim kedvence – hatszor, nyolcszor kell meghallgatnunk minden egyes alkalommal. Ezzel kapcsolatban vetődik fel a kérdés: nem illik a témához, de a kérdésre, hogy egy telefonos lemezre hogy kerül egy állatos nóta, a válasz egyszerű - az együttes minden évben koncertet ad az állatkertben, ahol eléneklik ezt. De hogy néz az ki, hogy nincs rajta egy lemezen sem?

Egy mondatban jellemezve mindennapjaink kellemes kikapcsolódása lehet eme lemez, különböző dallamok, ritmus, és hangszerelés kedves keveréke, mely inkább az élet jó oldaláról, mint az önmeggyilkolási hajlamról vagy letargiáról szól, és ez jól is van így. Szórakoztatnak, feldobják a szürke hétköznapokat, ehhez értenek. Hál' Istennek.

Mint hifisták, ejtsünk szót a felvétel minőségéről is. Nos, a jó hír az, hogy semmi gond vele, egy túlzengetéstől, és manapság oly' divatos csimbumcirkusztól mentes, igazi letisztult keverést hallhatunk, ami abszolút abba az irányba mutat, mint ami a koncerten volt érezhető. Megállja a helyét a nemzetközi porondon is - bőven. Abszolút illik minden gyűjteménybe, sőt, kötelező darab!

Honlap: Hotjazzband

Copyright © 2021 Audioland. Minden jog fenntartva.