foto1
foto1
foto1
foto1
foto1
Üdvözlöm honlapomon! Célunk, hogy ezen portál hasznos információforrás legyen az otthoni zenehallgatók számára a hifi, zene, zenehallgatás témakörében. Ennek megfelelően a főmenü segítségével kereshet írásaink közül, melyek remélem elnyerik tetszését. Amennyiben nem talál információt az Ön által preferált termékről, szívesen látjuk fórumunkon is!Bővebben...

Audioland

Hírek, információk a hifi világából, zenekultúra

Szavazás

Ha show...

Mindig kimegyek, érdekel a hifi - 25.6%
Csomó ismerőssel össze lehet futni, megyek - 1.2%
Még nem tudom - 39%
Ez sem a régi, már nem megyek - 13.4%
Sosem mentem, most sem fogok - 20.7%

Összes szavazat: 82
Ez a szavazás már befejeződött : 04 nov. 2016 - 18:53

Audioland a Facebookon

Triangle Cométe 30 th Anniversary (1980-2010)

Írta: Mészáros Zoltán

Préface:

 Sokáig gondolkodtam azon mivel is kezdjem ezt a cikket. A gyártó bemutatása, a termék jellemzői számomra ugyanazt a sablonos sémát jelentik. Aztán rájöttem. A kis Gall jubileumi doboz - mert az -, többször is kellemes csalódást okozott nekem.  Körülbelül egy fronthónapig volt nálam, kétszeri alkalommal. Köszönhető ez annak a sajnálatos incidensnek, melynek következtében a saját dobozom magas sugárzója megadta magát, így a forgalmazó még egyszer a rendelkezésre bocsájtotta egy kábelteszt erejéig. Az első kellemes meglepetés igazából akkor volt mikor két hét után, kellő járatással maga mögött a doboz olyan szinten kezdett el muzsikálni, amit nem vártam tőle. Igazából ez normális is persze, mindig érik az embert ilyetén fordulatok, ha ebben a sportágban lavírozik. Itt normál esetben vége is van a dolognak, meghallgatja az ember és leírja, amit tapasztalt. Doboz visszavisz, rövid eszmecsere a hallottakról, irány haza. Szerencsére, mint azt már említettem visszakaptam a dobozt még egyszer, a fentebb leirt ok miatt. Így újra installáltuk, és Puskás Jani barátom teljesen véletlenül vagy a sok-éves rutinnak köszönhetően, (gyanítom, hogy az utóbbi) szinte tökéletes lehallgató pozícióba tolta a Triangle-t, így teljesen kinyílt és a zene, ha lehet még jobb lett. Igen itt megjegyezhető, hogy én voltam “lusta”, de ez a kis intermezzo megint csak megerősített abban, hogy a lehallgatási pozíció megtalálásánál igen is minden centiméter számit (hat).  Az viszont ki is derült az elején, hogy hiába első reflexnyílásos a Cométe, igencsak igényli a teret maga körül. Elöljáróban ennyi elég is lenne, nézzünk némi leírást a dobozról.

Apparence:

Ami a legfontosabb, és már említettem is futólag, hogy ez egy jubileumi kiadás, méghozzá a gyártó backfennállásának harmincadik évfordulórjára készült. Ennek megfelelően különleges kivitelben, sorszámozottan.  De haladjuk szépen sorjában dolgokkal. Kicsomagolásnál látszik a francia igényesség, maga az extra minőségű pamut zsák, amibe a terméket bujtatták is hibátlan, vastag, jóval a doboz súlya felé méretezett igényes darab. A doboz fekete zongoralakk finissel készül - ez nálam csillagos ötös. Dupla reflex nyílás elől, így eléggé könnyen illeszthető bármely nappaliba.Speciálisan módosított gyári alumínium  magas sugárzó, számomra kissé azon a határon lavírozva ami még nem túl fémes, viszont sehol sem billen át a ló túloldalára.(Betudható ez esetlegesen a 24db/oktáv-os vágásnak is.) A dobozunk 90db érzékeny, így nem kell hozzá reaktor, kisebb, kevésbé izmos csöves erősítőknek is megfelelő társa lehet. Ezt meghallgatásom során bizonyította is sikeresen.
A hátsó fertály talán az, ami némiképp nálam negatív volt, ott is csak annyi, hogy a kábel terminálnál a piros -fekete műanyag jelző gyűrűk némileg instabilak, lötyögősek. Ez olyan maximalistáknak, mint én, némi korrekcióval orvosolható. Annyit még megemlítenék hogy a dobozunk kettős kábelezésre alkalmas, így akik ilyen kábellel rendelkeznek is tudják használni. De általában persze ez amúgy is csak múló állapot legtöbbünknél.:) Összességében véve egy nagyszerű kinézetű, letisztult, de kellően elegáns dobozt sikerült összehozniuk Gall barátainknak.
A készüléklista, amivel a meghallgatás történt::Unison Research SR-1 erősítő, Musical Fidelity M1 DAC. A kábelezés Siltech Stockholm, Crystal Copper.

La musique:

Induljon is a zene, mert elsődlegeseden emiatt olvasnak minket, nem pedig a lakkozás vastagsága végett. Cométe uraság úgy került hozzám hogy -bár volt már benne óra szám de sokáig félre volt rakva- járatnom kellett. Nos többféle zenei beállítottságú társasággal és egyedül is teszteltem,, a zenei repertoár elég széles spektrumú volt. Mindenre nem is térnék ki elég hosszú is lenne a mondanivalóm de azért kiemelek néhány fontosabbnak tartott momentumot.
Ami elsőre megfogott, az a mélytartománya volt, ezért innen is indítanám a dolgot. Rengeteg elektronikusmagas zenével sikerült meghallgatnom, ezeket nem is fogom számonként elemezni inkább az észrevételeimet mondanám. Nagyon régóta várok arra hogy leüljek egy monitor doboz elé, és gyomorforgató, ám pontos mélyek szólaljanak meg, megfelelő gyorsasággal párosítva úgy, hogy se túl steril, se túl meleg ne legyen a hangzás. Nos itt csak ültem, és nagyokat pislogtam, mivel ez a doboz tudja ezt - persze megfelelő installáció mellett. Nyilván van más is, ami tudja ezt, de ebben az árszegmensben bizony nagyítóval kell az ilyet keresgélni. Amit kiemelnék előadó szerint az a Prodigy volt, itt volt az hogy bármelyik számát vettük elő, tekerhettük a hangerőt, de hiába, (a számomra) elviselhető határig nem volt semmilyen torzítás.
Visszafelé görgetve a gombolyagot a következő két szám a metál kosárból került elő. Elsőként a Metallica fekete albumáról tallóztam. Az Enter Sandman kezdeti taktusainál már érezni hogy itt lesz erő nem is kevés. A lábdob nagyot szól, a gitár recseg, és talán mintha a gitáros is közelebb lenne a színpad elejéhez kicsit jobban mint szokott. Igazi betonkemény koncertet varázsoltam a szobába, végig is sikerült hallgatni az egész albumot. A System of a down -Atwa című száma az átmenetek egyvelege. Egyik pillanatban az énekes egy gitárral andalítóan, majd hirtelen ipari zúzdává változik a nappalink  és feje tetejére áll a ház. Ez a zene az amit elég kevés rendszerben hallottam jól megszólalni általában a váltásokkal járó dinamikacsúcsok feszítik keresztre a rendszerek többségét. Itt ezzel sincs gond, a bár a mélyközép dolgozik tisztességgel , de torzítás nélkül feszesen tartva az ütemet dübörgi végig a zenét. Most mondja valaki hogy rock zenét csak hatalmas álló dobozokon lehet élvezetesen prezentálni.:) Kicsit visszaevezünk az elektronikus vizekre, mivel egyik állandó tesztpéldányom a Yello- Touch albuma.
frontA Till tomorrow kissé más mint a megszokott, feszesebb; gyorsabb és némileg kisebb érzelmi töltettettel rendelkezik, viszont a tér igencsak megnőtt minden irányba. Csak úgy morajlik a zene, mintha éjszaka ülnék a Duna mellett. A trombita is jobban recseg, ez szerintem jól áll neki mert amúgy is túl levegősre van keverve az albumon. Az alumínium tölcséres magas nagyon jól teszi a dolgát, a cinek gyönyörűen csengenek vissza .
Pink  Martini -Hang on little tomato albumával folytatom, itt nem emelnék ki számokat, ez tipikusan az a zene amit ha berak az ember végig fogja hallgatni. “Rosszabb”esetben csak háttérnek, de általában oda kell figyelni rá, annyira életvidám muzsika ez. Az pozícionálás itt majdhogynem hibátlan, a tér is rendben van, kicsit talán nyugodtabb némelyik szám mint kéne, az énekes álmosabb kicsit, vagy talán a zenészek lettek túl virgoncak:) Hangszerek szépen szólnak, kontrollált a mélyszekció továbbra is, nem csak az elektromos basszusnál remekel a doboz. Klasszikus vizekre evezhetünk, egy nagy megmérettetésre.
Nos itt meg kell említenem a bevezetőben tett kis kitérőmet miszerint mennyit számit a doboz elhelyezése. Nem lehet elégszer elmondani hogy sokat! Ugyanis nálam a komoly zenénél volt az a pont hogy na ez most megfogta a Triangle-t. Kis naiv. Mármint én. Csak elhelyezés kérdése kérem szépen ez is. Kis tologatás, dőlésszög állítás és mindjárt nem recseg bántóan a magas, az operaénekes nem énekel náthásan és sértődősen.
Carmira Burana, nagy felbontásban, ahogy illik. Ugyebár kórusmű, kell neki a tér mindenfelé meg az energia, hogy az embersereg ne egy masszaként hullámozzon ki a dobozból. Ez itt meg is valósul, nincs egybemosás, robbannak a hangszerek (mélyek rendben persze), lehetne kicsit meghatóbb a darab, de ez az interpretáció is egy jó megközelítési mód. Tempus Transit a javából, kissé modernebb tolmácsolásban. Végére egy kis Romantikus Andrea Bocelli társaságában. Canto della terra, Sogno, Time to say goodbye, és sorolhatnám még a számokat, de inkább csak hallgattam őket. Érdekes doboz ez, ha kell gyors ha kell andalító, Bocelli hangja kellően meleg árad belőle az a melankólikus hang, amit annyira kedvelünk. A zenészek nem lazsálnak - már amikor kell - nyugodtan, hiba nélkül zenélnek. Még így utoljára Sarah Brightman hangjára is kíváncsi lettem, már az egyik számban a duettben megcsillogtatta magát. Az operaház fantomja is örök klasszikus a maga nemében, itt a belépő már jól sikerül, Sarah szépen énekel nem fátyolos a hangja. Itt is kicsit nyugodtabb a zene mint kéne, nincs meg a hangszerek kellő vadsága, de a változás inkább ízlésbeli - elképzelhető, hogy valakinek így tetszik jobban.

La recommandation:

A  Triangle koncepciója általában a nyugodt és nagyvonalú tolmácsolása a zenének -szvsz- itt még szobamegfejelték egy modernebb töltettel, e kis módosítással bővítve a lehetséges vásárlók körét.
És igen, megint megemlíteném, hogy NAGYON jó mély szekcióval rendelkezik a doboz, ez lehet az egyik nagy előnye, persze csak kiemelve az amúgy is pozitív összképből amit hallhatunk. Mind kivitelre mind beltartalomra nálam igencsak jól vizsgázott ez a doboz, nehéz volt zavarba hozni, a robbantástól a romantikus dallamokig. Ezen ismeretek fényében mindenkinek bátran ajánlom ki ebben az árszegmensben keres monitor dobozt, de még állók helyére is betenném szívem szerint. Mondom ezt amellett hogy én is azóta mondtam le álló dobozaimról, mióta hallottam már igen jó monitorokat. Kicsit más szemszögből közelíti meg a zenét, de mindegyik gyártónak van ugye egy jellemző hangzásvilága. Ez alapvető dolog, ki erre esküszik, ki meg arra. Tömören így tudnám jellemezni: kicsit skandináv, kicsit talján  de mindezt nyugodtan teszi.:)

Épilogue:

A cikk megírása után tájékoztatott kollégám arról, hogy a forgalmazó az Audiovisiontuning Kft. nagyon nagy kedvezménnyel árusítja most a Triangle dobozait. Ha valakinek ilyesmire lenne szüksége, de nem pont erre a típusra, akkor is érdemes hát érdeklődni, hallgatózni, hátha akad számára is valami finomság - még jobb áron.

Adatok
Érzékenység: 90dB /w/m
Frekvencia átvitel: 50Hz-20kHz (+/-3dB)
Minimum impendancia: 4.4 Ohm
Súly: 8,5kg (nettó)

Ár: 349000Ft, jelenleg akcióban 300000Ft.
Forgalmazó: Audio Vision Tuning

2011. július.
Copyright © 2021 Audioland. Minden jog fenntartva.