foto1
foto1
foto1
foto1
foto1
Üdvözlöm honlapomon! Célunk, hogy ezen portál hasznos információforrás legyen az otthoni zenehallgatók számára a hifi, zene, zenehallgatás témakörében. Ennek megfelelően a főmenü segítségével kereshet írásaink közül, melyek remélem elnyerik tetszését. Amennyiben nem talál információt az Ön által preferált termékről, szívesen látjuk fórumunkon is!Bővebben...

Audioland

Hírek, információk a hifi világából, zenekultúra

Szavazás

Ha show...

Mindig kimegyek, érdekel a hifi - 25.6%
Csomó ismerőssel össze lehet futni, megyek - 1.2%
Még nem tudom - 39%
Ez sem a régi, már nem megyek - 13.4%
Sosem mentem, most sem fogok - 20.7%

Összes szavazat: 82
Ez a szavazás már befejeződött : 04 nov. 2016 - 18:53

Audioland a Facebookon

Showzni, vagy nem showzni?
Mert ha november, akkor Show!

 Megvolt. Tizenegyedszer is. Eleinte nem voltam rá kíváncsi, ma már „csak” ez van nekünk. Ünnepelhettek, kiélhették magukat a hifisták, mert a Házimozi és Hifi Show ismét kép- és hangi élvezetet, kicsivalamint verbális kommunikációt szolgáltatott minden látogatónak. Igen, verbális kommunikációt: ilyenkor találkozhatnak először, vagy újra azok, akik az interneten keresztül csevegnek a témában. De voltak, akiket ez nem izgatott fel kicsit sem. Őket talán nem érdekli ezen írásom témája.

Ha azonban mégis, máris megtették az első lépést azért, hogy gondolatban együtt átéljük újra a show-t. Nem hagyományos tudósítást akarok én itt varázsolni, hanem csak megosztani néhány élményt, és gondolatot, ami felötlött bennem a két kinn töltött napon. Mert egy nap nem volt nekem elég, de nem erről akarok most írni.

 Tendenciák, feeling.

Fiatalságom okán csak egy évtizede látogatom a novemberi kiállításokat. Eleinte csak a High-End Show-t, amely a megboldogult Csontos Istvánnal együtt szállt a sírjába. Azóta néhány rendszeres kiállítóval nem lehet ezeken az eseményeken találkozni. Pedig jó lenne.zu
Egykoron, még a Margit szigeten, kellemes, csendes övezetben éltük meg a demókat. Sok prospektust és ajándékot, sőt, egy hazai gyártótól virágot is kaptunk; pontosabban a velünk kilátogató hölgyek. A helyszíni kereskedés szigorúan tiltott volt – kivéve a CD Bárt. Az első ilyen eseményemről egy Tom Russell lemezzel tértem haza, és úgy vártam a következőt, mint gyermekkoromban a húsvétot. A később megjelenő, Westend Hiltonban lévő kiállításon nagyobb volt a ragyogás, és a hangerő, sok csinos hostess mosolygott és tessékelt minket munkaadójuk által bérelt szobába, hogy csemegézhessünk mindenféle kütyük között, majd csillogó-világító ajándékokkal, rengeteg szórólappal, prospektussal hagyjuk el a helyet.
Az idők változnak, ez természetes. Itt van ez a fránya válság is. Mindenki érzi, látja az eredményét. A hifi piaca is. Kissé visszafogottabb lett a csillogás, kevesebb, bár nem kevésbé szép a lányokkal, az ajándékokból nekem nem jutott semmi. De ez utóbbi nem is lényeges.

 Mi változott még?

A forrás: az Lp és a CD mellett előbb az SACD-k, jelentek meg, majd idén már jelentős részben háttértár alapon demóztak. A – számomra – legtetszetősebb hangú berendezések legtöbbje is ilyen forrásról működött. Amiről néhány megrögzött hifistával vitázni lehet, itt már nem a jövő, hanem a jelen. Nem hoznak a kiállítók ki magukkal több száz lemezt. Ez nehéz, és sok helyet foglal. Elég egy merevlemez, vagy egy SDD,és kész. A másik oldal jeles képviselője a L’Auditeur volt. Egy CD, majd egy hanglemez, mindig egy lemezekkottatartóra kitéve az aktuálisan felcsendülő nóta tokja.
Változott az installáció is. Régebben kínosan odafigyeltek erre, rengeteg kiegészítőt, az elérhető legdrágább kábeleket, kiegészítőket, és gépeket vonultatták fel, sokszor vicces eredménnyel. Idén több helyen olcsó (tényleg, pár száz forintos) kábelekkel összekötött rendszereket hallottam, amiket leraktak oda, úgy, ahogy elfért, viszonylag tetszetősen, de láthatóan hanyagul.
És jól szóltak! Van, akit felháborít ez a hozzáállás - nekem szimpatikus. Ha hazaviszem, nem valószínű, hogy rosszabb lesz az eredmény. Szóval változik a világ, de van, ami nem. A hifisták. Hazaérve, zúgó fejjel olvasgattam itt-ott, kinek hogy tetszettek a demók. Ezek az eltérő vélemények, és levont következtetések azért - is - jöhetnek létre, mert a rendszer egyik elemét sem ismerjük. Igen, igaz. Aki kiállít, annak kutya kötelessége a lehető legjobb hangot kihozni, de egy szobában épp kifordulásom előtt lemezt cseréltek – és láss (hallj) csodát – sokkal jobban tetszett a hang… S mégis, mi értelme egy ilyen kiállításnak, ha a készülékek képességeit nem tudják prezentálni? Talán nem sok, és az a talán sem teljesen a kapható minőségről szól. Ez egy marketing eszköz, itt rövid idő alatt nagy a nézettség, érdemes hát megjelenni. Kilátogatni is, el tudjuk helyezni, mit értünk el otthoni rendszerünkkel, hol tartunk, jó úton járunk-e, merre mehetünk tovább… Valamint meg lehet ismerkedni a forgalmazókkal, kereskedőkkel, meg lehet tekinteni/hallgatni az újdonságokat, vagy amit nem tudtunk még testközelből megismerni, de szerettük volna.
De nem fecsérlem gondolataimra tovább a szót, ennyi fecsegés után hadd invitáljam meg a kedves olvasót egy kis barangolásra a szobák között, úgy ahogy én éltem meg: kissé hiányosan, és egyoldalúan, talán szubjektíven…

 A kiállítás idén is két szinten zajlott. Az M szinten kezdtem.
 
Penna
. Naim minden mennyiségben, - szinte – mindenhol. Több okból is szimpatikus bemutató. Először is, össze tudtak fogni a Panasoniccal, és együtt demóztak. 3D élmény Danley-Parasound módra, gatyalengető mélyekkel és hangerővel, majd teljes Naim, illetve Naim-Zu rendszer. Ez utóbbi ledobva, hanyagul, olyan kábelmaradékokkal összekötve, amit találtak, nem ért 10 ezret az egész - mégsem volt ATCrossz. A kredenc Zu-t meg igen tetszetős darabnak találtam, a 10cm-es mélységével együtt. Az árát már kevésbé (Kb. 700 ezer forint)

 ATC. Kevesebb termékkel érkeztek, mint tavaly, és amikor én voltam a demó sem sikerült ütősre. A hang kissé fényes volt, és testetlen. Mellettük szól viszont, hogy közel sem kerültek a berendezések annyiba, mint az átlag. Máris ellentmondásba kerülök magammal: a szomszédban azonban hasonló összegért a Dalik simábbak, zeneibbek voltak.
 
Octogonaudio
, Nad-Polk Audio. Őszintén szólva gondolkodnom kell, nem emlékszem rájuk. Ebből kiindulva nem lógtak ki se pozitív, sem negatív irányba…

 EISA terem, Európa legjobbjai. Ezt a reklámot szeretem… Rengeteg kütyü, kép és hang – ez utóbbi inkább DIYa bemutató emberektől származik. Azért találtam egy csinos Thorenst.

 DIY. Tavaly is kinn voltak, most is. Csinos, és kevésbé csinos készülékek az asztalokon, amikor náluk jártam, itt is PC volt a front, egy E-MU-val. Nem volt rossz, fürge, nyílt hang, az én ízlésem szerint lehetett volna testesebb, informatívabb. Voltak érdekes megoldások, - itt főleg a designra gondolok. Árakról meg fogalmam sincs, DIY ugye nem kereskedésről kell, hogy szóljon. Hajrá fijuk!

Kácsa Audio. Már nem az a saját márkás kereskedés, mint volt. Nemzetközi piacon és kiállításon szerepelnek, olyan gyártók szerepelnek a kínálatukban, mint a Furutech, WBT, Audioquest, Lessloss… Hoztak rengeteg kábelt, kiegészítőt, süteményt, italt, halk zenét – nem is rosszat. A szorgos és készséges eladók szívesen segítettek, és a vásárolt termékeket a helyszínen szerelték.

MissionBasys. Kisebb szoba, mint amit eddig megszoktam tőlük. Főleg fülesek, és már nem Sennheiser, hanem Beyerdynamic. Nekem nem a legdrágább tetszett a legjobban. Lehet, hogy nem volt megfelelő a kiszolgálás?

Audio Mekka, vidékről. Mission hangfalak és kábelek, Audiolab elektronikák. Egész kellemes hang, és ár. Valamiért többet vártam a külföldi és hazai írások után, de lehet, hogy én vagyok maximalista.

Ultimate Audio. Ayon elektronikák, Soundstring kábelek, az Odeon Audio Rigoletto dobozaival. Nagyon tetszik a külső, és az installáció egyaránt. A hangfal erezete és megmunkálása meglepően szép. Nincs sok humbug, meg drága kábelek. A prezentáció sem rossz, nekem kissé fényes, amolyan hifis, látványos térrel, és hanggal. Talán a doboz nem szerette a szobát sem, de lehet, hogy nincs igazam.

 Hifi Barlang, a nagy öreg. Változott a kínálat, és az install is. Már nem nagy szoba, brutál méretű és árú cuccokkal, jelenleg Chord –Chario muzsikál, nem is akárhogy. Rendkívül dallamos és artikulált Kari éneke – már aki érti a nyelvet. Így kell ezt csinálni.
 
Ethosz Audio, saját berendezés, ami már teljes. Hozták, amit szoktak, ami vagy tetszik a hallgatóságnak, vagy nem.

 Analog Audio. Ismét Note a Shown! Ha nem is a High Enden, de legalább lehet velük találkozni. Örültem nekik. Viszik tovább, amit Csontos István felépített. Hanyagul ledobott hanglemezek, és CD-k fogadtak náluk. Két szobában állítottak ki, az egyik rendszer Magyarország GDP-jének jelentős százalékába került, a másik már „barátságosabb” árú volt, de mindkettő zenei, finom. Külön örültem a Noteklasszikus formájú dobozoknak, a nagy uborkáknak az erősítőkön, valamint Vass Andrási Gyuri bácsinak büdzsé kategóriánál. Valamiért jobban kedveltem a kisebb rendszert, bár a nagyobb erényeit elismerem. És igen, jelenleg JBL-t hallgatok otthon. Köszönöm a kérdést.

 Lauditeur. A tapasztalt kiállító, amely minden évben benne van nálam a top3-ban. Nagy László ízlésesen installál, és válogat. Jó zenéket hallgathattunk nála idén is, amelyek Unico erősítőn, és CD-n szóltak, amely számonként váltotta a főszerepet a Clearaudio lemezjátszóval. A vége egy Opera doboz volt a láncnak. Idén is jó volt hallgatni a zeneiséget, a finomságokat és a jó ritmust, de nem fogott meg annyira, mint szokott. Talán nem volt valami bejáratva?

 EtalonEtalon: jó hang. Megint. Kicsit büszke vagyok rájuk. Magyarok, akik külföldön is sikeresek. Fura állvány, ami a gépeket illeti, ízléses külső, kifogástalan megmunkálás, és a nap egyik legszebb hangja. Talán nem a legvalóságosabb, de igazán finom, fürge, és testes, jó ízléssel és hallgatósági faktorral fűszerezve. Kár, hogy magyar léptékkel nem annyira büdzsé kategória, már ami az árakat illeti. Kedvesek, közvetlenek voltak, szó nélkül betettek bármilyen lemezt, és megdicsérték a jó választásokat. Ilyen egy zeneszerető ember. Remélem, találkozom még velük.

Teverzo Audio
: Simphonic Line, Adam Audio. Precíz. Irgalmatlanul precíz. Nekem bejött.

 LoganAV Galaxis, Szegedről. Linn, Ayre, Music Timbre, Martin Logan. Háttértárról játszották a zenét, ami kellemes, és jó tonalitású volt, - szerintem a legközelebb állt a valósághoz. Kétszer is visszamentem - kiemelkedő hangot varázsoltak. Belekötni lehet, főleg a mélytartományba, de tessék jobban csinálni. Vagy legalább így.
 
Bodoraudio
. Egyszer beszélgettem Bodor Feri barátommal, és megkérdeztem, mi az, amiben mások ők, mint a többi gyártó. Gondolkodott, majd azt mondta: ők nem foglalkoztatnak marketingest. Azóta minden bizonnyal felvettek egyet, de legalábbis más szelek fújnak. Minden szép, minden egyedi, lányok osztogatják a katalógusokat (tényleg, én miért nem kaptam?), így kell ezt stílusosan csinálni. Amint a képeken látszik idén már az új készülékek szolgáltatták a fülügyre valót. Nem rossz eredménnyel, bár nekem kissé kemény volt az alja, és vékony a közepe. Kellene ennek a doboznak egy nagyobb szoba, vagy egy kisebb hangdobozzal is Bodorlehetne demózni. Hang szempontjából. De a marketing az marketing.

Human Audio
, az újonc. Sok vita volt körülöttük mostanság a fórumtagok között. Létrehozták első termékeiket, és nem mondhatni, hogy a legolcsóbb szegmensben. Pici dobozkák, amik megosztották külsejükkel a közönséget. Ami a hangot illeti, szerintem csinálták a kiállításon mások ügyesebben is. Ennyi pénzért oda kell figyelni, főleg, ha most akarunk piacot szerezni.

Audio Technika
, mindent a fülnek. A hangszedő gyártás fellegvára, akik már a stúdiótechnikában is érdekeltek. Főleg mikrofonok és fejhallgatók terén. Kíváncsi voltam rájuk, sok fülest leakasztottam itt lehetett hallgatózni. Megállapítottam, méltatlanul kevesen használják ezeket a termékeket belföldön.

 Idén is válogathattunk a CD Bár kínálatából, ha megtetszett valamilyen lemez, vagy egyszerűen ritkán járunk ilyen kínálattal rendelkező szaküzletben.
 

Ahol balfék voltam.

Stream Audio, nagy kép és hang, és akkora tömeg, hogy be sem jutottam. Ugyanez a Házimozi Stúdiónál, ahol fél óránként (akárcsak tavaly) lehetett bejutni. Addig keveregtem, elment az idő, ide sem…

Audio Partner. A Sennheisert sokan hallgatták, én nem. Ide sem lehetett beférni, amikor ott jártam.

 A megosztó

Clarus. Irgalmatlan hangerő. Megint. Volt is belőle vita.

 Volt még pár Médialejátszó PC, és hifis szoba, amit ilyen vagy olyan okból kihagytam, de így is sok idő telt el, elfáradtam. Talán bele sem fért volna több, mert a sok infó után kész az ember.
Két szint sem kevés, főleg tömegben. Ez ügyben annyit tehetünk, hogy kihagyjuk a csúcsidőszakot, ami jellemzően szombaton van. Ajánlom mindenkinek a vasárnapot. Addig már csiszolódtak a rendszerek is.
 
Volt más rendezvény is a hétvégén.

ZETKinn a XV. Kerületben pár magyar gyártó (Hivox, Esel, AS), és egy kereskedő (Z.É.T.), külön demózott, saját bemutató teremben. Csend volt, békesség, kellemes hangulat, és nem túl sok érdeklődő. Értem én, hogy nyugisabb és lakályosabb így, sőt, olcsóbb is, de így kevesebben találkoznak a termékekkel. Vagy úgy gondolták, akik érdekeltek, úgyis kimennek? A minőségre adunk? Talán igazuk volt. Helyük lett volna a Hiltonban is hangilag, nekem az Esel /AS mini kellemes meglepetéssel szolgált.

 Ez volt számomra két nap történése. Amit meg kell még említeni, az az, hogy az install kelléke már a hangulat megteremtése is. Gyertyafény, vagy más sejtelmesebb megvilágítás, ezáltal kellemesebb hangulatú lehet a zenehallgatás, quadokde nem látjuk, amit hallunk, és gyenge fénynél fényképezni sem egyszerű. Nem volt ritka jelenség a kellemes ital, sütemény sem, a kiállítók kedvesek, közvetlenek voltak, sokat tettek azért, hogy otthonosan érezzük magunkat.
 Köszönet nekik, és mindenkinek, aki dolgozott ezért a hétvégéért.

 Ennyi lett volna a beszámolóm, remélem élvezték olvasóim ezt a rövid kalauzt.
 Akik kihagyták ezt a hétvégét, és kedvük lenne, jövőre bepótolhatják, egy élménnyel, meg tapasztalattal mindenképp gazdagabbak lesznek. S talán lesz még High End Show is, úgy, mint rég. Túlzott hangerő, és a jegyátvételnél tapasztalható magyar virtus nélkül. Mert egy rendezvényhez a közönségnek is fel kell nőni, akár a kiállítóknak.
 

2010.november 10.

Copyright © 2021 Audioland. Minden jog fenntartva.