foto1
foto1
foto1
foto1
foto1
Üdvözlöm honlapomon! Célunk, hogy ezen portál hasznos információforrás legyen az otthoni zenehallgatók számára a hifi, zene, zenehallgatás témakörében. Ennek megfelelően a főmenü segítségével kereshet írásaink közül, melyek remélem elnyerik tetszését. Amennyiben nem talál információt az Ön által preferált termékről, szívesen látjuk fórumunkon is!Bővebben...

Audioland

Hírek, információk a hifi világából, zenekultúra

Szavazás

Ha show...

Mindig kimegyek, érdekel a hifi - 25.6%
Csomó ismerőssel össze lehet futni, megyek - 1.2%
Még nem tudom - 39%
Ez sem a régi, már nem megyek - 13.4%
Sosem mentem, most sem fogok - 20.7%

Összes szavazat: 82
Ez a szavazás már befejeződött : 04 nov. 2016 - 18:53

Audioland a Facebookon

Elöljáróban a tesztekről

Az alábbi írás egy kábelteszt bevezetőjének készült, mondanivalója azonban minden jellegű teszt kapcsán érvénes - érdemes tehát figyelembe venni, ha ilyet olvasunk. Ezért közzétesszük külön is, mások okulására, elgondolkodtatására. Bakai Gábor írása.

Egyet nem szabad elfelejteni, sem a teszt írásakor, sem az olvasásakor: a készülékek a zenereprodukciót, pontosabban az élvezetet szolgálják. Ez, természetesen, egyénenként nagyon változó igényeket jelent, teljesen eltérő lehet az, hogy ki milyen hangkaraktert részesít előnyben.
A kábelek meghallgatásakor azt a módszert alkalmaztuk, hogy egy sokkal nagyobb kategóriájú készülékláncba illesztettük a megismerendő alanyokat. Így hiába rendelkezik a lánc is jól meghatározható karakterrel, mégis ez kevésbé domináns a magasabb régiókban az alacsonyabb szintű készülékekhez képest, sokkal jobban meghatározhatóak a beillesztett rendszerelem egyéni tulajdonságai. Elvileg. De a meghallgatásra használt lánc karaktere azért így is erőteljesen meghatározza a végeredményt, amit nem szabad figyelmen kívül hagyni: egyik rendszer sem neutrális, mindegyik valamilyen, valakinek kedves a hangja, másnak éppen ellenkezőleg. Azt tapasztaltam, hogy e módszer szerint kiválasztott készülékek általában jók együtt, karakterükben pedig a kiválasztásban segítséget nyújtó készülékegyüttesre hasonlítanak. Viszont az adott esetben gyengén szereplők is lehetnek jók egy eltérő karakterű láncban. Éppen ezért az AB teszteket igencsak fenntartással lehet csak figyelembe venni.
Mi lenne a jó, általánosabban használható eredményre vezető módszer? Talán az, ha sok, végtelen sok azonos kategóriájú, ám eltérő láncot használnánk erre a célra, bár ebben az esetben is megkérdőjelezhető lenne az azonos kategória fogalma (például, de lehetne itt is több bajt találni...), ezért ez sem lenne tökéletes. Nem létezik tökéletes teszt, ahogy tökéletes nő, autó sem.
Azért alapvetően van bizodalmam az ilyenformán elvégzett AB tesztekben, de erős fenntartásokkal. Minél komolyabb a berendezéscsoport, amit tesztelünk, annál nagyobb fenntartással és szem előtt tartva a hibalehetőségeket és a rendszer-összhang kérdését. Mit értek összhang alatt? Azt tapasztaltam, hogy a forgalmazók általában nagyon jól ismerik a termékeiket, amelyek híven tükrözik az ízlésvilágukat. Ezeket a berendezéseket pedig egészen jól tudják rendszerbe illeszteni, olyan rendszerekbe, amelyek valóban jók, mert egységesek, és kevés kiugró hibával rendelkeznek. Az, hogy tetszik-e a karakterük a hallgatónak, már más kérdés. Ezek általában egy ízlésvilágra „belőtt” rendszerek, és többé-kevésbé zártak, más karakterű készülékek csak rontanak az összhangon, nem nagyon vagy egyáltalán nem érdemes kevergetni őket. Ennek persze vannak fokozatai, sőt, olyan készülékek is, amelyek nagyjából univerzálisan jók. Mindenre van kivétel. Általánosságban mégis a fent leírtakat érzem igaznak. Ideális esetben, ha a forgalmazó valóban érti a dolgát…
Ezek a rendszerek képesek élvezetet okozni. Ez a jellemző talán a lehető legfontosabb tulajdonsága egy rendszernek, és ezt a legnehezebb „letesztelni”. Nem egyszer tapasztaltam azt, hogy egy kisebb kategóriájú lánc sokkal jobban tetszett, szívesebben hallgattam, mint egy másik, sokkal drágább és jobb összeállítást. Éppen ezért nem is igazán voltam meggyőződve az utóbbi felsőbbrendűségéről, ezért néhány ilyen esetben kiragadtam belőlük egy-egy komponenst, és beillesztettem a „gyengébbe”. Itt aztán kiderült: valóban, mindenben jobb az újonnan jött készülékkel a hang (ám ahhoz, hogy ez kiderüljön, kellett az AB teszt!). De a kényes egyensúly, az élvezeti faktor nagyot csökkent. Itt vetődhet fel a kérdés: mit is jelent az, hogy jó?!
A filozofálás viszont nem visz közelebb ahhoz, hogy a (számunkra) ideális készülékcsoporttal rendelkezzünk, de ahhoz sem, hogy az Olvasó megfelelően tudja a tesztet kezelni. A legegészségesebb szemléletet talán az egyik barátom leveléből idézett pár sor fedi a legjobban: „Az a lényeg, hogy egy rendszerbe, (láncba) mennyire illik, avagy nem illik az adott dolog, hisz nem objektíven a legjobb készüléket kell megtalálnunk mindannyiunknak, hanem a leginkább használható egyéni megoldásainkat elérni!” A teszt tehát csak arra való, hogy nagyjából megpróbáljuk kiválasztani azon karakterű berendezéseket, amelyek a mi szempontunkból szóba jöhetnek. Erre pedig valószínűleg nincs az AB tesztnél jobb megoldás.
Egy utolsó felvetés, ami esetleg segíthet helyesen értelmezni a teszteket. A fentiek mellett még egy jelentős problémával kell számolni, ami viszont a leírtakból következik, ez pedig maga a jellemzés, a tapasztaltak szavakban való kifejezése. Ha ez a lehető legpontosabban is fedi azt, ami történt, akkor is félrevezető lehet, de hiszem, hogy benne rejlik a hasznosítható információ. Ugyanis egy adott tulajdonságot sokféle előjellel lehet leírni, attól függően, hogy az adott rendszerben az adott hallgatóság éppen pozitívnak vagy negatívnak értékeli. Nagyon nehéz lenne mindenféle elfogultság és az egyéni ízlés kérdése nélkül, objektívan szemlélni – illetve nem is nehéz, hanem lehetetlen –, de az adott karakter mindenképpen megjelenik az írásban. Sajnos, az olvasónak kell átkonvertálni a saját rendszere és az ízlése szűrőjének megfelelővé, így megkaphatja azt az információt, amit hasznosíthat. Például az A rendszerben lassúnak, döglöttnek titulált hang B láncban éppen testes, meleg jelzőket kaphat, ott ahol a gyors, pontos (A-ban) viszont vékony, bántó (B) lesz. Szóval, kalandra fel! – egy teszttel nemcsak az írójának van sok dolga…

Copyright © 2021 Audioland. Minden jog fenntartva.