foto1
foto1
foto1
foto1
foto1
Üdvözlöm honlapomon! Célunk, hogy ezen portál hasznos információforrás legyen az otthoni zenehallgatók számára a hifi, zene, zenehallgatás témakörében. Ennek megfelelően a főmenü segítségével kereshet írásaink közül, melyek remélem elnyerik tetszését. Amennyiben nem talál információt az Ön által preferált termékről, szívesen látjuk fórumunkon is!Bővebben...

Audioland

Hírek, információk a hifi világából, zenekultúra

Szavazás

Ha show...

Mindig kimegyek, érdekel a hifi - 25.6%
Csomó ismerőssel össze lehet futni, megyek - 1.2%
Még nem tudom - 39%
Ez sem a régi, már nem megyek - 13.4%
Sosem mentem, most sem fogok - 20.7%

Összes szavazat: 82
Ez a szavazás már befejeződött : 04 nov. 2016 - 18:53

Audioland a Facebookon

Elméletek és a valóság - I. A HANGSZEDŐ

Írta: Nagy Gábor Pál
 
A hangszedő
Virtuális utazásunkat a lemezjátszó, mint első számú (???) műsorforrás lélektanába célszerűen a legérzékenyebb résznél, a hang, mint elektronikus jel kezdőpontjánál, a hangszedőnél fogjuk elkezdeni.
 
Aligha van olyan az olvasóim között, aki ne volna tisztában a hangszedő mibenlétével. Viszont, a továbbiak végett, hogy (legalább erre a kis időre, a cikk erejéig) mindannyian úgy tekintsünk erre a részegységre, hogy az elkövetkező ismeretek könnyen befogadhatóak legyenek, definiáljuk mégiscsak, mire is jó egy hangszedő?

Bővebben...

Hangszedő - hangkar párosítás ajánlások.... saját kútfőből

Írta: Nagy Gábor Pál

Nagyon sokszor méltatlankodom a teljesen dilettáns hangkar-hangszedő párosítások miatt, amiket amúgy teljesen jó lemezjátszókon látok. Ez probléma, az eredményt tekintve. Ezért közreadok egy szerény kis összefoglalót arról, mit mivel érdemes párba állítani.

Bővebben...

Nemesfém, nem csak a szemnek...
...kötetlen csevegés Gabi Van Der Kley asszonnyal

„A hifi nem mese, hanem mérésekkel és tudományos tényekkel alátámasztott folyamat.”

Írta: Puskás János

Rég felvetődött bennem, mindig izgatott. Magyar kéz az egyik legjobb gyártó élén. Nem is gondolkodtam soká, mikor megkérdezték, szeretnék-e vele egy riportot készíteni? Azonnal igent mondtam, és még aznap este összeírtam jó pár kérdést. Olyat, ami kissé magánjellegű, olyat, ami a cég kapcsán érdekelt, és olyat is, ami technikai, a legtöbb hifistát érdekelheti, és egy nagy tapasztalatú ember megválaszolhatja. Sokat kellett várni a válaszokra, de szerintem megérte....

Bővebben...

Castrati - egy kis zenetörténeti metszet

Írta: Romhányi Edit


A mai kor elkényeztetett operarajongóiként aligha tudjuk elképzelni, milyen hatást kelthetett a XVII.-XVIII. században a kasztrált szopránok színrelépése.
Senki előtt nem titok, hogy a fiúk gyermeki, csengő hangjának átalakulásáért, éréséért egy tesztoszteron nevű hormon felelős, ami a herékben termelődik. A nemi érés során a gégét öblössé, a hangszalagokat hosszabbá teszi, ezért az énekhang először elcsuklóvá, majd mélyebbé teszi. Ha a nemi érés elmarad, és az énekes továbbra is kitartóan képzi magát, megmarad az énekhang hajlékonysága. A mellkas fejlődésével lehetővé válik a magas hangokat koloratúrákkal, trillákkal díszítve akár 60-80  mp-ig is kitartani, ami igazán emberfeletti teljesítmény.

Bővebben...

Zenetörténet: Johannes Brahms

Szerkesztette: Romhányi László

A késői német romantika képviselője, a bécsi klasszikusok formai hagyományainak folytatója 1833-ban született Hamburgban.
Brahms mint csodagyermek már igen korán feltűnt zongoraművészi képességeivel, majd Marxen irányításával zeneszerzést is tanult. A család anyagi helyzete azonban igen szűkös volt, ezért különféle matrózkocsmákban zongorázott. Életében döntő változást jelentett a magyar hegedű virtuóz, Reményi Ede, akinek 1853-ban zongorakísérője lett. Másik jótevője ugyancsak világhírű magyar hegedűművész volt, Joachim József, akinek révén Liszttel és Schumann-nal került kapcsolatba. Az ifjú Brahms nemcsak nagyszerű és hallatlanul érett zenész, hanem rendkívül szuggesztív fiatalember is lehetett.

Bővebben...

Copyright © 2018 Audioland. Minden jog fenntartva.