foto1
foto1
foto1
foto1
foto1
Üdvözlöm honlapomon! Célunk, hogy ezen portál hasznos információforrás legyen az otthoni zenehallgatók számára a hifi, zene, zenehallgatás témakörében. Ennek megfelelően a főmenü segítségével kereshet írásaink közül, melyek remélem elnyerik tetszését. Amennyiben nem talál információt az Ön által preferált termékről, szívesen látjuk fórumunkon is!Bővebben...

Audioland

Hírek, információk a hifi világából, zenekultúra

Szavazás

Ha show...

Mindig kimegyek, érdekel a hifi - 25.6%
Csomó ismerőssel össze lehet futni, megyek - 1.2%
Még nem tudom - 39%
Ez sem a régi, már nem megyek - 13.4%
Sosem mentem, most sem fogok - 20.7%

Összes szavazat: 82
Ez a szavazás már befejeződött : 04 nov. 2016 - 18:53

Audioland a Facebookon

2009 - Házimozi és Hifi Show
The show must go on


Írta: Bakai Gábor

A legnagyobb hazai hangtechnikai kiállítás 2009-re bizony eléggé összement, sokkal kevesebbclearaudio kiállító volt jelen, mint az elmúlt években: idén mindössze két szintet töltöttek meg a hangtechnikai ketyerék, és a rájuk kíváncsi érdeklődők. Persze akadtak érdekességek és finomságok, továbbá érdekes volt látni az aktuálisan uralkodó kiállítói tendenciát, a nagyobb képviseletek hiányát, és a tetemes számú hazai gyártót, aki nem sajnálták az időt és a pénzt arra, hogy bemutatkozzanak termékeikkel a nagyközönség előtt. A következőkben egy kis körképet szeretnénk nyújtani azoknak, akik nem voltak jelen.

 

A földszint előterében elsőként az Electro Store standja fogadott, ahol DVD-ket, Fantasy figurákat és Blu Ray lemezeket árusítottak, tovább haladva pedig megismerkedhettünk az E.I.S.A. díjas termékekkel: főként képmegjelenítőkkel, Blu Ray lejátszókkal, de akadt fénymásoló és fényképezőgép is. A következő két terem a Házimozi Stúdióé volt, Sim2 vetítőkkel, akusztikusan áttetsző, motorosan maszkoló vászonnal (mögötte a centersugárzóval), méregdrága és a világ talán előtétlencséjével, Lexiconokkal, Meridianokkal, Revelekkel, Velodynekkel, CineMaster média szerver lejátszóval és a már megszokott jegyes, bejelentkezős félóránkénti demonstrációval. Vita nélkül a legkomolyabb kép és házimozi hang, amelyet látni lehetett, jól megválogatott demóanyagokkal, tényleg élményszámba menő, gyorsan elrepülő félórás műsorral.
A két szoba között a Sharp képmegjelenítőit szemlélhette a nagyközönség.
A földszint sarkában fogadott az egyik érdekesség: DIY hangfal-, és erősítőépítők szobája, DIYahol az alkotók maguk demonstrálták alkotásaikat. Voltak szép, szebb és kevésbé látványos darabok, komoly és kevésbé komoly hangsugárzókból, általában igényes famunkával: a legtöbben látszott, hogy valóban a hobbiját szerető és értő ember alkotása. Ez alól kivételt jelentett a Nautilus klón, amiben egy még középkategóriásnak sem mondható autós hangszóró szett mélyközepe figyelt egy olyan gyártó magassugárzójával, amiről inkább nem írok semmit. Később megtudtam, hogy a doboz nem e hangszóróremekek számára készült, hanem Dynaudioknak lett tervezve és főként külföldi eladásra szánták. 4000-5000 euros áron. DIY…
babzsakE melletti szobában szakmai előadásokat tartottak, ahol az érdeklődők többek között az akusztikáról, a tömörítésről kaphattak információt, illetve eljuthattak az „analógtól a Blu Rayig”.
A kedvenc termem következett: a koncertterem. Babzsákok, gyertyák, színek, nyugalom és jó hang: a szünetekben HK cd játszóról JBL keverőn át Danley SH50-es dobozon lágy jazz szólt, egyébként pedig olyan előadók, mint például Szalóki Ági, Bíró Eszter, Dés András, Váczy Eszter… Igen jó dolog egy konzervzenével tűzdelt shown belecsöppeni az élő muzsikába a gépek világából az emberébe.
Streamaudio szoba, főszereplő a kép. Viewsonic vetítő, Moovia vászon, Marantz elektronikák, Proson Conquest hangrendszer. Vicces rajzfilmek és akciójelenetek: a műsorválasztással elérték, hogy a látogatók nem komoly/komoran jöttek ki a teremből, hanem mosolyogva, jókedvűen.
ATC szoba, Jungson, Hivi, Morel. atcA legjobb mondat, amit itt hallottam, amikor a berendezések származását firtattam: „Te döntöd el: ha megfelel a hangja, a kivitele…”
Vito Audio KFT: főként multiroom készülékek és a NAD, minden mennyiségben.
Clarus, ahová be sem fértem, de a bömbölése nem is késztetett túlságos tülekedésre. Inkább felmenekültem az első szintre, kétcsatornás zenehallgatásra éhesen.
A Stream Audio volt az, aki összegyűjtötte a nagyobb márkák berendezéseit egy szobában. Volt itt Harman/Kardon, Onkyo, a Marantz elitjei, Wharfedale, Proson és valami szélessávú dobozka szólt H/K-ról. Nem túl jól, bár én nem kedvelem a szélessávúakat. Pardon: még nem hallottam sokat, vagy eleget, vagy jót.
A következő szobában a CD Bár Audio KFT kínálta a különféleképpen rögzített zenéket, mellette pedig a Sennheiser füleseket hallgathatta a nagyérdemű.
A sarkon itt is kiállítás: Runco multiroom. Könyörgöm, zenét!
Meglepetés: a Házimozi Stúdió harmadik szobájának előterében három YBA szenvedi a show zörejeit, némán, de tartással. E cég lett a hazai importőr. El is kértem tőlük egy cd-t és egy erősítőt.
JVC szoba. Itt is a Transformers 2. megy, miként a HMS-nél. Valyon a japánok miért nem tudnak vetítőt gyártani?
Home Movie: Runco VX-2000D, Rainer II. Cinewide előtétlenycse, 2.35:1 képarány, Filmscreen 1velt vetítőfelület és jó kép. Sok pénz, 10 milla körül.
Audio Mekka. A Kecskeméti cég meglepett: az Audiolab és a Mission magyarországi képviseletét látják el. Az Audiolab 8000-es szériáját mutatták be.
Gefen, össze-szét, bárhogy, bármivé. Összekapcsolási megoldások mindenre. Átalakítók, fordítók, jelosztók, közösítők.
PMCA Digital Pro idén is a Bryston elektronikákat mutatta be PMC dobozokkal. Kis szoba, nagy hang. A PMC FB1-re azóta vagyok kíváncsi, hogy a Hifi Choiceban egekbe emelték és a Brystonok is mozgatják a fantáziámat. Tervezünk hát egy bemutatót az Audiolandre, hátha kapunk egy párat egy meghallgatás erejéig.
Moziszoba. Pont hu. Akusztikai tervezés, építés minden mennyiségben. Hangelnyelők, hangcsapdák, megoldások az egyszerűtől a teljes moziszobáig. Míg az első részben a kommunikáció volt az úr, addig a belsőben, akusztikai elemekkel leválasztva a hang és a kép. Mégsem zavarta a verbális érintkezést.
Alternaudio. Hat út! Gúla, hat úttal! Az
gúla elekrosztatikusok tisztságával, de ezek legalább megőrzik ezt a tisztaságot komplex zenéknél is – ígérik (ezek szerint a sztatikusok nem), a térleképzésük vetekszik a szélessávúakéval, kis teljesítménnyel is életszerű és dinamikus, egyszerűbb kábelekkel és elektronikákkal is jobbak, mint a kevesebb utasok – olvasható a prospektusban. Természetesen hazai gyártó. A Megoldás Mindenkinek. Nem akarok senkit bántani, na de kérem!
BodorBodor Audio. Komplett rendszer, ízléses enteriőr, komolynak tűnő készülékek, terméknek tűnő berendezések. Egy szintén hazai gyártó, de fellengzős marketingduma nélkül.
Perlei Sound. Hangszer, 400éves nagybőgő alapján készített dobozba bújtatott szélessávú hangszórók, ismét hazai termék és nemcsak a hangfal, hanem a sugárzók is. Laci komámnak tetszett. Szépek.
Teverzo Audio. Cary, Magneplanar, McIntosh, sok ember, nagy Maggi, kis szoba. Szerettem volna beférni.
HifibarlangHifi Barlang. A "nagy öreg” Quadot, Chariot és Cambridge Audiot demózott, nem is rosszul. Elérhető árú berendezések, kellemes hang.
Analog Voice KFT. Az Audio Note. Két szoba, az egyikben is rendszer, a másikban nagy. Végre, analóg szól, pont olyan hangképpel, mint az egyik Brubeck lemezem. Szeretem, örülök neki. Pörögjön az a fekete korong. Hanyag elegancia, művészi elnagyoltság, lemezek szanaszét. Mintha csak otthon
Gryphonlennék. A másik szobában szomorúan konstatálom, hogy a CD az úr.
Etalon. Hazai, aki főként külföldre árusít. Sok pénzért. Kerestem egy milla alatti berendezést. Sokáig kellett kutakodni, de találtam.
L’Auditeur. A legprofibb demo, egyszer analóg lemezjátszóról, egyszer CD-ről. Elég és szükséges készülékek, precízen sorba állított lemezek, szépen elrendezett holmik, az éppen aktuális zene tokja kottatartón látható. Gryphon, Clearaudio. És természetesen jó hang.   
 

 

Ha jól emlékszem, az utolsó High End Show 2005-ben volt az Art Hotelben, de a Soltész-féle Házimozi Shown már 2002-ben is megjelent a High End. 2006 után viszont már szinte csak ezen a fórumon találkozhattunk a hazai hifi élet krémjével, hobbink elitjével. Azóta eltelt pár év, gazdasági válság, meg miegymás, de ez az idei „trend” akkor is fura, bár legalább van, hiszen a londoni High End Show például elmaradt.
BrystonAzért örültem neki. Legalább összefuthattam régi ismerőseimmel, olyanokkal, akiket szintén ez a hobbi érdekel. A kiállítók közül többre rácsodálkoztam, szerintem nem feltétlenül lenne itt a helye. Vagy nem így. Nem azért, mert nem high end holmikat árul, teszek a high endre, azt sem tudom, hogy mit jelent. De szakmailag sem voltak túl felkészültek, ezt még az olyan technikai félanalfabéta is tudja, amilyen én vagyok. Ezzel sincs baj, csak azt kellene mutatni, amik. Nem másnak látszani, többnek, kiválóbbnak, tapasztaltabbnak. Mint a DIY szoba legtöbb részvevője. Emberi dolog. Jó, hogy sok a magyar holmi, támogassuk a magyar ipart. Ha éppen nem arról van szó, hogy újra feltalálták a spanyolviaszt. Teszem azt a perpetuum mobilét.
Azért tetszett a show. Volt sok jó kép, volt több profi, valóban profi bemutató is. Volt koncert, szép lány, komoly berendezés, okítás, szórakozás. Kissé keveselltem a kétcsatornás zenehallgatást. Az Auditoriumot, az Audio Vision Tuningot, jó lett volna egy kis Akusztika, egy kis Zsolt Audio és még lehetne sorolni. Hogy színesebb legyen a kép, hogy azok legyenek többen, akik sok kiállítást megéltek, hogy az ide látogató többségében olyanokkal találkozzon, akik a szakma öregjeinek számítanak. Kellenek az új emberek/kiállítók, az új cégek, de a színvonalat mégis a régiek emelik. 
  

 

Copyright © 2018 Audioland. Minden jog fenntartva.