foto1
foto1
foto1
foto1
foto1
Üdvözlöm honlapomon! Célunk, hogy ezen portál hasznos információforrás legyen az otthoni zenehallgatók számára a hifi, zene, zenehallgatás témakörében. Ennek megfelelően a főmenü segítségével kereshet írásaink közül, melyek remélem elnyerik tetszését. Amennyiben nem talál információt az Ön által preferált termékről, szívesen látjuk fórumunkon is!Bővebben...

Audioland

Hírek, információk a hifi világából, zenekultúra

Szavazás

Ha show...

Mindig kimegyek, érdekel a hifi - 25.6%
Csomó ismerőssel össze lehet futni, megyek - 1.2%
Még nem tudom - 39%
Ez sem a régi, már nem megyek - 13.4%
Sosem mentem, most sem fogok - 20.7%

Összes szavazat: 82
Ez a szavazás már befejeződött : 04 nov. 2016 - 18:53

Audioland a Facebookon

Micromega újdonságok őszre

HD Micromega AirStream WM-10
Az új világ

Írta: Bakai Gábor

Van a Micromegának egy újdonsága, amire a CD-10-ről és az IA-60-ról írott cikk során figyeltem fel: egy olyan berendezés, ami lehetővé teszi a számítógép forrásként való használatát. Ellenérzés? Megértem. Mindazonáltal az tény, hogy manapság sokan gondolkodnak hasonló megoldásban, jó minőségű hangkártyákat vásárolnak, külső D/A-kat állítanak a hifi láncukba, méghozzá nem is rossz eredménnyel. Ez lenne a jövő? Lehet. Még akkor is, ha az analóg lemezeket kedvelő énem igen rendesen berzenkedik miatta, bár bevallom, a CD, mint formátum, nem annyira a kedvencem. Olyan személytelen a fekete lemezhez képest. Szóval kettős érzéseim annak a számítógép forrásegységként való alkalmazását illetően. Viszont erre a Micromegára, a WM-10-esre kíváncsi vagyok.

Ez ugyanis egy szabvány méretű berendezés, amit a hagyományos módon lehet a hifi rendszerbe illeszteni: fel az állványra, kábel a fenekébe és már része is az egységnek. A trükk az, hogy a WM-10-hez még kell egy számítógép, vagy laptop, megfelelő szoftverrel, amihez Wi-Fin keresztül csatlakozik, és csak hangot közvetít. Innen kapta a kapcsolat nevét is: WhiFi. A Micromega szerint ez egy igen optimális megoldás nemcsak kényelmi szempontból, hanem a hangminőség tekintetében is. Azt írják, hogy a cd-játszók esetében minden lejátszáskor a mozgás okozta olvasási hibákkal kell számolni. Ezeket a Reed-Solomon hibajavító kódolás ellensúlyozza, ami viszonylag nagy bitszám meghibásodása esetén is képes az eredeti adatokat visszaállítani, oly módon, hogy az eredeti adatok mellé paritás kódokat helyez. Vagyis a CD az eredeti adat mellett olyanokat is tartalmaz, ami alapján a kiolvasó elő tudja állítani az eredetit, ha éppen valami okból nem tudta olvasni azokat (pl. a karcos lemezeket is ezért ehet lejátszani). Viszont ez kb. arra emlékeztet, mikor a hiányos angol nyelvtudásommal a szövegkörnyezetből próbálom kitalálni egyes szavak jelentését, szóval nem éppen a magas minőség jut róla eszembe. A Micromega a tájékoztatójában azt írja, hogy a számítógép viszont perfekt, nem siet, nem kell azonnal szolgáltatnia az adatokat, ezért pontosan, bitről bitre másolja fel a lemezeket a merevlemezre, ahonnan aztán nincs hiba a kiolvasás során. Ez lenne a számítógép hangminőségének titka? Lehet. Viszont ott a tápzaj, meg az a jelenség, hogyha egy gépet bekapcsolunk abba a hálózatba, ahol a hifi berendezés is működik, akkor ront a hangminőségen. Ám pont emiatt jó a WhiFi csatlakozás: akár laptoppal, akár a ház egy másik részén elhelyezett számítógéppel is működik a rendszer (bár a távolság növekedésével bizonyos határon túl csökken az átviteli sebesség). És a távolság sem okoz gondot: a gépet távirányítani is lehet, méghozzá iPhonenal és az iPod Touchal a lakás bármelyik pontjáról, elég csak letölteni a hozzá való szoftvert az Apple „remote” rovatából.

Ugyanis a rendszer az Apple iTunes zenelejátszóját használja. Az iTunes elég sokoldalú szoftver, számunkra a számtalan szolgáltatása közül a legfontosabb, hogy tömörítetlenül is képes kezelni a lemezeket (csak legyen elég tárhely a gépen). Jelen pillanatban 16bit/44.1kHz-es felbontásra képes, de a Micromega ismertetőjében az olvasható, hogy pár hónapon belül a 24bit/192kHz-et tudni fogja kezelni, a WM-10 pedig egyazon ritmusban fejlődik a zenelejátszóval, bármilyen frissítést/fejlesztést eszközöl is az Apple.
Az elterjedésében fontos szerepet játszik a rendszer használhatósága, a WM-10 által igényelt környezet megteremtése. Vagyis az iTunes. Hogy mennyire jó használni, azt nem tudom, csak most ismerkedünk és amúgy is, ez is teljesen emberfüggő. Tény, hogy nem csak Macintosh operációs rendszeren használható, van Windowsal is kompatibilis változata, így nincs korlátozva a felhasználó a hardver oldalról. Pár olyan szolgáltatást megemlítenék, amik értéknövelőek lehetnek a hifi szempontjából is: az iTunes Store, ahonnan az interneten keresztül is lehet zenéket vásárolni, vagy még fontosabb, a netrádió. Valóban, többszáz rádió fogható az iTunessal, műfaj szerint csoportosítva. Ezek minősége ugyan kérdéses, mivel tömörítve szólaltathatók meg (bár a WM-10-essel párosított tapasztalat híján nem nyilatkoznék róla), de zenei ismeretek bővítéséhez, új kedvencek felfedezéséhez mindenképpen végtelen lehetőségnek tekinthetők.
A kapcsolat létrehozásához - ha nincs a gépbe építve - egy Airport Expressre van szükség. Ez huszon-párezer forintos kiadást jelent.
A Micromega WM-10 ára 1000euro körüli lesz és kb. november/december táján kerül kiskereskedelmi forgalomba. Elsőre soknak is tűnhet, de ezt majd a hangminősége eldönti, hiszen egy jó minőségű D/A is kerül ennyibe, ha pedig a számítógép valóban ennyire jó futómű, akkor az AirStream WM-10-nek nyert ügye van.

Micromega AP-180

 Újdonság a Micromegánál, hogy visszatér a házimozi világába is!

Az AP-180 készülékével azoknak az audiofil hívőknek kíván kedvében járni, akik igényes, magas minőségű sztereó berendezésüket kívánják egy hasonló szintű házimozi rendszerbe integrálni.

micromegaA Micromega AP-180 egy Dolby Digital, DTS, Dolby PrologicII processzort, és 3 x 180W teljesítményű erősítőt tartalmaz a center és háttér sugárzóknak. A front sugárzókat a meglévő sztereó erősítő hajtja meg, ilyenkor az AP-180 "pre out" kimenete az erősítő HT direkt bemenetére vagy közvetlen végerősítőre van csatlakoztatva. Az AP-180 hátlapján természetesen az aktív szubbasszus kimenet is megtalálható, így 5.1-es házimozi hangzást hozhatunk létre.

Forrás, információ: AVTuning, Micromega

Copyright © 2018 Audioland. Minden jog fenntartva.